10 vprašanj za boljše razumevanje in analizo spletne strani! 1/3

Če je vaše podjetje že prisotno na spletu in ima lastno spletno stran je zelo pametno poskrbeti tudi za analitično orodje. Orodja kot so Google Analytics, Open web analytics, Piwik niso noviteta so pa v današnjih časih postala nujno zlo. Omogočajo nam razumevanje spletne strani na različnih nivojih.

V primeru, da še niste slišali za ta orodja pa vam svetujem, da pohitite in si eno med njimi izberete in namestite na svojo spletno stran.
Google Analytics je dobra izbira, saj je za večino uporabnikov brezplačno orodje.
Več o implementaciji Google Analitike si lahko preberete >> tukaj <<

Zakaj bi se odločili za analizo spletne strani?

Odgovorov na to vprašanje je lahko več.
Ste prisotni na spletu že dolgo časa vendar se nič ne “dogaja”? Vlagate denar v digitalne kampanje brez efekta?
V primeru, da ste na vprašanji odgovorili z “DA” je to zelo dober razlog za pričetek procesa analize.
Ta vprašanja in odgovori so seveda specifična za vsako podjetje posebej. Glavna ideja za izvedbo analize pa bi definitivno bila, izboljšanje prisotnosti na spletu.

 

Kako sploh začnemo z analizo spletne strani?

Dokaj enostavno in neboleče lahko pridobimo podatke, ki nosijo dodano vrednost podjetju. Za lažji pričetek sem vam pripravil 10 vprašanj, ki vas bodo vodila skozi analizo lastne spletne strani.

 

1. Ali sem obiskal spletno stran?

Pred samim pričetkom analize svetujem, da si spletno stran pregledate in si na papir zabeležite kaj je dobrega in kaj je slabega na strani. Je domača stran jasna? So fonti dovolj veliki? So produktne strani razumljive? Je košarica dovolj enostavna za uporabnike? Kakšni so formularji za prijavo na E-novice ali registracijo novega računa. Zabeležite si vsaj 2 mikro konverziji (kot primer: prijava na e-novice, deli stran s prijatelji) in 1 makro konverzijo (kot primer: nakup izdelka).
Seveda se tipi mikro in makro konverzij razlikujejo od strani do strani. Pri blogih bi lahko prijavo na e-novice smatrali kot makro konverzijo.

 

Makro konverzija v primeru podjetja Get Interactive.

Makro konverzija Get Interactive

Mikro konverzija v primeru podjetja Get Interactive.

Mikro konverzija Get Interactive

Po zaključenem procesu pregledovanja spletne strani imate dovolj dobro osnovo za nadaljevanje analize znotraj analitičnih orodji.

 

2. Kako spletna stran pridobiva promet?

Prvi podatek, ki ga poiščemo znotraj analitičnih orodji je podatek od kod prihajajo obiskovalci spletne strani. Dobro razvita akvizicijska strategija je nujna za uspeh vsake spletne strani. Brez dobrih virov prometa nadaljnje raziskovanje podatkov niti nima smisla.

Primer dobre akvizicijske strategije Primer Slabe akvizicijske strategije
   

 

Vsaka zdrava akvizicijska strategija vsebuje več različnih virov prometa. To prepreči, da padec na določenem kanalu pokonča celoten posel. Razmerja med kanali se razlikujejo od posla do posla. Zdravo razmerje pa bi izgledalo takole:

 

Organsko iskanje + Plačljivo iskanje 40% – 50%

Takšno razmerje pomeni, da je spletna stran dobro vidna na iskalnikih vendar vseeno ni preveč odvisna od njih. Višje razmerje na iskalnikih pomeni, da v primeru spremembe algoritma za uvrščanje spletne strani lahko ostanete brez obiskovalcev.

Direkten promet – Direct 15% – 20%

Direkten promet, so vaše zveste stranke. Običajno tudi vidimo najboljše rezultate ravno v tem segmentu. Ko vidimo da je razmerje v tem segmentu nižje od danega, je potrebno razmisliti zakaj se stranke ne vračajo na spletno stran. Je to slaba uporabniška izkušnja? Slaba podpora strankam?

Priporočila – Referral 15% – 20%

Vsa priporočila na vašo stran. Promet lahko prihaja iz drugih spletnih strani, ki omenjajo vas ali vaše produkte. Družbena omrežja so zelo močan vir priporočenega prometa. Po navadi je ta promet brezplačen.

Promet iz družbenih medijev – Social 10% – 15%

V temu segmentu prometa se nahajajo vsi obiskovalci, ki so imeli interakcijo z našimi dejavnostmi na družbenih omrežjih. Razvite znamke se zavedajo, da so današnji uporabniki zahtevna bitja. Znamke ocenjujejo, kritizirajo, delijo, všečkajo, itd… Ravno zaradi tega je prisotnost na Družbenih medijih toliko bolj pomembna.

 

Kaj sedaj?

Če ste ugotovili, da vaša akvizicijska kampanja ni najboljša. Premislite kje in kako lahko bolje izpostavite svojo znamko. Obstajajo viri prometa, ki ste jih zanemarili? Ne veste kako bi se lotili težave? Poiščite pomoč!

 

3. Kako močna je interakcija naših uporabnikov s spletno stranjo?

Ko vemo kakšne so značilnosti spletne strani in razumemo strategijo pridobivanja prometa, se usmerimo v analizo samih uporabnikov.
Večina podjetij ki začenjajo na spletu, ustvarja vsebino brez podlage podatkov. To pomeni, da ustvarjajo vsebino samo v namen ustvarjanje vsebine. Z uporabo analitike lahko sedaj razumemo ali so dejavnosti podjetja v skladu z uporabniškimi potrebami. Te podatke lahko pridobimo dokaj enostavno.
Poročilo Frequency & Recency nam pove ali so nam uporabniki predani ali pa je to bolj bežno srečanje.

Spletna stran A Spletna stran B
   
Poročilo nam govori, da ogromnih 73% uporabnikov obišče spletno stran vsaj 5 krat. Odlična novica za spletno stran A, ki bo v primeru nadaljevanja strategije obstajala še kar nekaj časa. Poročilo nam govori, da je v primeru spletne strani B slika zelo žalostna. Samo 12% uporabnikov je spletno stran obiskalo vsaj 5x. Kar pomeni, da spletna stran ne vzbuja potrebe po ponovnem obisku pri svojih uporabnikih.

 

 

Kaj sedaj?

V primeru spletne strani A. Nadaljujte s svojo strategijo in jo poizkusite izboljšati še za preostalih 27%.
V primeru spletne strani B. Preglejte svoje zapiske iz koraka 1 in se pogovorite kaj bi lahko izboljšali, da bi bila uporabniška izkušnja boljša. Ne skrbite stvari se lahko obrnejo samo na bolje.

 

Kaj lahko pričakujete v naslednjih dveh člankih?

4. Kaj je pokvarjeno in enostavno rešljivo?
5. Katere vsebine nam nosijo dodano vrednost?
6. Kako in kakšen promet pridobivamo iz iskalnikov?
7. Ali naše aktivnosti res vplivajo na poslovanje?
8. Ali lahko optimiziramo oglaševalske kampanje?
9. Ali dejansko pomagamo uporabnikom v njihovem nakupnem procesu?
10. Kaj je skrito? Česa ne opazim?

 

The following two tabs change content below.
Jaka Zupančič

Jaka Zupančič

Data Analysis Freak
If you stare at a problem long enough, it moves!
Jaka Zupančič

Latest posts by Jaka Zupančič (see all)

Jaka Zupančič
If you stare at a problem long enough, it moves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

18 − 8 =

mautic is open source marketing automation