“Koliko služb bo ogroženih zaradi AI?” je napačno vprašanje!

Robota Xiaolan in Xiaotao sta par in v restavraciji Jinhua v provinci Zhejiang (Kitajska) skrbita za dostavo hrane in pijače!

V zadnjih nekaj letih smo razvili umetno inteligentne stroje, ki lahko naredijo veliko stvari, ki so poprej zahtevale človeški vidik – od razumevanja govora, diagnosticiranja bolezni, preverjanja pogodbenih pogojev, oblikovanja mehaničnega dela ipd. Ker pa je dandanes nova programska oprema že vgrajena v zmogljivo strojno opremo, bomo dobili samo-vozeče avtomobile in robote številnih vrst za opravljanje najrazličnejših vrst storitvenih dejavnosti.

Ups, jih že imamo! 

 

Torej se moramo pripraviti na ogromno tehnološko brezposelnost, ki jo bo povzročila umetna inteligenca (AI)? Leta 2013, sta Carl Frey in Michael Osborne iz Univerze v Oxfordu pokazala, da je kar 47% delovnih mest v ZDA “zrelih za avtomatizacijo”. Npr. tehnologija samodejne vožnje se tako hitro izboljšuje, da se bo približno 3,5 milijonov ameriških tovornjakarjev kaj kmalu znašlo brez službe. Kljub tem strašnim statističnim podatkom in scenarijem pa ni potrebe po paniki! Potrebno je upoštevati tudi drugo študijo narejeno v Oxfordu, ki ni obravnavala samo zapiranja delovnih mest, vendar tudi ustvarjanja novih, drugačnih! V analizi sicer ne izvemo koliko novih delovnih mest bo prišlo skupaj s tehnološkim napredkom, prav gotovo bo med njimi veliko AI tolmačev.

Nenazadnje je potrebno gledati širše!

Na vsaka dva meseca okrog 3,5 milijonov Američanov izgubi svojo službo, ob tem pa še 6 milijonov ljudi prostovoljno zamenja svoja delovna mesta. Ameriško gospodarstvo je veliko in dinamično. Veliko število delovnih mest je izgubljenih, še več se jih ustvari! 

Dejstvo je, da pogled na nedavne gospodarske podatke jasno kaže, da povpraševanje po dobrem staromodnem človeškem delu še naprej narašča, tudi če AI in druge znanstveno-fantastične tehnologije hitro napredujejo. Velikost celotne delovne sile v ZDA se je 80 mesecev zapored večala. Skupno število opravljenih ur je zdaj na visoki ravni, kar je 14,5% več kot ob koncu velike recesije. Brezposelnost zdaj znaša 4,3% in je nižja kot na kateri koli točki tega stoletja.

Toda ti pozitivni trendi še ne pomenijo, da ni ničesar zaskrbljujočega

Obstajata dva velika izziva na trgu delovne sile, ki sta posredna posledica tehničnega napredka. Prvi je, da medtem ko “motor za ustvarjanje delovnih mest” še vedno deluje, se je premaknil v nižjo prestavo. Ta motor je vrsto let odlično deloval pri ustvarjanju številnih stabilnih delovnih mest, predvsem iz srednjega razreda. Zdaj ustvarja le še nižja delovna mesta srednjega razreda z bolj stagnirajočimi dohodki. Za to spremembo obstajajo številni razlogi, toda David Autor in njegovi sodelavci iz MIT-ja so ugotovili, da je bil srednji razred ZDA zgrajen na rutinskem delu (fizičnem) in to delo je bilo hitro avtomatizirano v zadnjih desetletjih. Rast zaposlovanja se je nadaljevala, ker je prišlo do hitrega porasta delovnih mest v storitvenem sektorju. Tega je nekoliko težje avtomatizirati, saj smo še vedno bolj agilni kot roboti.

Drugi izziv je, da kljub nizki nezaposlenosti obstaja resen problem brezposelnosti med nekaterimi skupinami. Kako je to mogoče? To je zato, ker ljudje, ki so prenehali iskati delo, niso vključeni pri izračunavanju stopnje brezposelnosti. In v tej kategoriji je presenetljivo velik odstotek moških višje starosti, še posebej manj izobraženih. Ker avtomatizacija trenutno prevzema vožnje tovornjakov in druga podobna delovna mesta, se bo ta neusklajenost med želenimi in razpoložljivimi delovnimi mesti verjetno povečala, kot tudi brezposelnost in spremljajoči problemi, ki jih prinesejo.

Poleg tega se manj kvalificirani delavci, ki najdejo delo, pogosto znajdejo s stagnirajočim se delom. To se odraža v vse večji neenakosti, pa tudi v večjih vrzelih na drugih področjih, kot so stres, alkoholizem, zloraba drog ipd. Pospešena uporaba obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija, postajajo stroškovno konkurenčne (kar je še toliko bolj izjemno glede na to, kako je frakcijska revolucija zmanjšala cene nafte in plina). Tudi na tem področju roboti, ki delujejo na AI, še ne morejo sami namestiti turbine ali palete plošč.

Tehnološki napredek v preteklosti je močno vplival na naše gospodarstvo, vendar ga bo v prihodnjih letih še bolj spremenil. AI, ki je tako impresiven, vsekakor ne bo nadomestil večine človeškega dela. Namesto, da bi se pripravljali na brezposelno prihodnost, se namesto tega pripravimo na ustvarjanje prilagojenih delovnih mest, ki izhajajo iz prodora AI ter na tista delovna mesta, ki ljudem zagotavljajo dostojanstvo in dobro plačilo. Ta delovna mesta in politika ne bodo več takšna kot v preteklosti, “but.. SO WHAT“? Skozi našo zgodovino smo izstopali tako, da smo sprejeli prihodnost in se spopadli z velikimi izzivi. Ne ustavimo se zdaj!

The following two tabs change content below.
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!

Related Posts

AI & AR – umetna inteligenca in obogatena resničnost že trkata na vrata!

AI & AR – umetna inteligenca in obogatena resničnost že trkata na vrata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

seven − 2 =

mautic is open source marketing automation