Katere metrike so prave za nativno oglaševanje?

Kako lahko merimo učinkovitost nativnega oglaševanja? So metrike kot so kliki, CTRji, dosegi pravi pokazatelji uspešnosti? Kot pri programatičnem oglaševanju, gre tudi v primeru nativnega, predvsem za razumevanje podatkov in kaj le-ti pomenijo za dosego poslovnih in komunikacijskih ciljev.

Nativno oglaševanje je sorazmerno mlado zato ni čudno, da se številni oglaševalci sprašujejo o njegovi učinkovitosti: ali prinaša željene rezultate? Ali lahko z njegovo pomočjo dosežemo zastavljene cilje? Prvi korak, da postavimo pravilne metrike so gotovo ustrezno postavljeni cilji. In tukaj se lahko hitro zaplete: npr. marketinški oddelek pričakuje od nativnega oglaševanja največji možen doseg v ciljni skupini, dvig prepoznavnosti, prodajni oddelek na drugi strani pričakuje kontakte, prodajo. Zato je nujen konsenz vseh deležnikov v podjetju glede postavljenih ciljev. Če je cilj nativnega oglaševanja zbiranje kontaktov (leadov) seveda to zahteva povsem prilagojeno tako strategijo kot tudi vsebino. Odvisno sicer od branže in izdelka – skoraj zagotovo pa bo potrebno v takem primeru pripraviti več različic nativnih oglasov in vsebin, ki bodo uporabnike nagovarjali v različnih fazah nakupnega procesa (customer journey).

Podobno kot pri ostalem spletnem oglaševanju tudi pri nativnem oglaševalci dajejo prevelik poudarek zadnjemu kliku (last-click) s čimer pa hote ali nehote zanemarijo vse ostale učinke. Ali razumemo, da bodo uporabniki naleteli na vaš nativni oglas v različnih fazah nakupnega procesa? Oglaševalci nativno in vsebinsko oglaševanje/marketing predvsem uporabljajo v zgodnji ali srednji fazi nakupnega procesa, v trenutkih, ko je treba uporabnika seznaniti s ponudbo oziroma mu predstaviti različne prednosti. Po naših izkušnjah pa nativni oglasi lahko zelo dobro delujejo tudi v spodnjih fazah nakupnega procesa, ko je treba uporabnika le še prepričati, da ste vi pravi zanj. Vendar kot rečeno: da požanjemo uspeh v tej fazi je treba narediti temelje v prejšnjih dveh fazah (tukaj izražen interes lahko lepo polovimo z remarketingom), hkrati pa tudi prilagoditi vsebino in oglase.

Po naših izkušnjah oglaševalci merijo učinkovitost še vedno predvsem v smislu klikov, CTRjev, dosegov, kar je po svoje dokaj razumljivo. Razveseljivo pa je, da vse več oglaševalcev ocenjujejo uspešnost nativnega oglaševanja tudi v smislu “globljih” metrik: kakovost obiska, ki ga prinaša na spletno mesto, število pridobljenih kontaktov, število prenesenih dokumentov in drugo.

Da je stanje podobno oz. je bilo podobno tudi čez lužo, lahko vidimo iz rezultatov spodnjega grafa (rezultati so iz leta 2014).

 

 

 

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

5 × 2 =

mautic is open source marketing automation