Zakaj mobilni pop-up oglasi negativno vplivajo na obiskanost vaše strani?

Kot spletni medij ali kot navadna mobilna stran še vedno uporabljate moteče pop-up oglase ali pop-up okna, ki niso nujno potrebna oziroma pomenijo slabo uporabniško izkušnjo? Potem je skrajni čas, da se jih rešite, saj je Google z 10. januarjem letos začel kaznovati tovrstne strani s slabšim “rangiranjem” v iskalnih rezultatih.

Ta posodobitev Googlovega algoritma, ki cilja predvsem na vsiljive celozaslonske pop-up oglase, je le še en od manjših delčkov njegove velike strategije zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Če uporabnikova izkušnja na spletni strani ni dobra zaradi takih oglasov, lahko Google na podlagi številnih elementov to ugotovi in posledično tej strani zniža njeno mesto znotraj iskalnih rezultatov (SERP).

Google je o svoji posodobitvi obenem navedel, da ta cilja le “vsiljive” celozaslonske oglase. Torej nekateri celozaslonski oglasi so še vedno dovoljeni in ne vplivajo na organske rezultate. Glavna težava je v tem, da Google kot po navadi, ko pride do posodobitev glede algoritma za organske zadetke ni preveč specifičen. Tako je težava na strani spletnih založnikov, ki morajo s testiranjem in možnim velikim rizikom preveriti na kakšen način so celozaslonski oglasi še vedno dovoljeni. Lahko bi pustili oglase na spletnih straneh, vendar glede na to, da je Google največji spletni igralec, ki lahko na vaše strani pripelje ogromne količine obiskovalcev (seveda, če mu je vaša spletna stran všeč), ga ni pametno predolgo časa ignorirati. Hitro se bo namreč naučil, da vaša spletna stran ni “prijazna” mobilnim uporabnikom in vašo stran razvrstil nižje od vaše konkurence, kar gotovo ni vaš cilj.

Najbolj priljubljena oblika celozaslonski oglasov so gotovo pop-upi. Tako je od 10. januarja naprej potrebno zelo paziti kakšen pop-up prikažemo in kje. Nekaj vrst oglasov, ki jih Google lahko kaznuje s slabšimi pozicijami na mobilnih napravah:

  • Pop-up prekrije glavno vsebino strani takoj, ko uporabnik pride na spletno stran ali medtem ko prebirajo stran
  • Samostojni pop-up, ki se ga uporabnik ne more znebiti razen tako, da ga klikne
  • Postavitev oglasa v »above the fold« poziciji, ki simulira postavitev prvega dela dejanske spletne strani, medtem ko je prava vsebina strani potisnjene »bellov the fold«

 

Vam je to kaj znano? Če ste v zadnjem času obiskali kakšno mobilno stran slovenskega medija potem gotovo veste kako zgledajo tovrstni oglasi.

Google bo pa še vedno dovoljeval določene pop-up-e in oglase, ki prekrivajo samo določen del strani, ki se prikaže na pametnih telefonih. Google je to definiral kot “odgovorno uporabo celozaslonskih oglasov“, oziroma oglasov, ki ne prekrivajo prevelik del strani in bi se jih moralo ugasniti/odstraniti.

Le te spremembe pa ne bodo vplivale na “pravno zahtevane” pop-up-e, kot so pop-up-i za piškotke in pop-up-i za potrditev starosti.

Kljub tem spremembam, ali mogoče bolje rečeno v koraku s temi spremembami, se je treba zavedati, da Googlova prioriteta ostaja enaka: najboljša možna uporabniška izkušnja. Pa naj bo to na namiznih ali mobilnih napravah – nadležni oglasi uporabnikom niso všeč in si jih ne želijo. Mi pa se moramo prilagoditi in upoštevati Googlova navodila, če želimo ostati na njegovem radarju.

Na koncu pa še o dosedanjih sankcijah: kot lahko razberemo iz tujih forumov SEO mojstrov se učinki posodobitve algoritma že poznajo. Kot vedno pa se spremembe najprej vidijo na večjih (zahodnih) trgih, kar pomeni, da bomo morali verjetno še malo počakati, da ugotovimo morebitne spremembe tudi pri slovenskih spletnih medijih in drugih straneh.

The following two tabs change content below.
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

11 − two =

mautic is open source marketing automation