10 korakov uspešnega nativnega oglaševanja

Ali v svoje oglaševalske kampanje ali kampanje vaših naročnikov vključujete nativno oglaševanje? Sledi nakaj nasvetov, na kaj biti še posebej pozoren.

  • Ciljanje – Bodi specifičen, če ciljaš vse, pravzaprav ne ciljaš nikogar. To velja sicer z nekaterimi omejitvami tudi za slovenski trg, ki je manjši.
  • Izkoristi platforme – Uporabniki se danes ne zadovoljijo zgolj z vsebino na strani, potrebno jih je ujeti v vseh njihovih ključnih mikro momentih, ko iščejo odgovore in rešitve prek spleta.
  • Navduši s kreativnostjo – Dobra vsebina vedno izstopa, ta pa mora temeljiti na uporabnikovih izkušnjah in novih tehnologijah, kot je na primer VR (virtual reality).
  • Mobile je vse bolj pomemben – Danes pametni mobilni telefon predstavlja vodilni vir uporabe interneta, zato se moramo pri kreiranju vsebine vedno orientirati glede na mobile potrebe, šele nato vsebino prilagajati desktopu in drugim oblikam pojavnosti.
  • Podaljšaj vsebini življenjsko dobo – Re-uporaba oziroma recikliranje vsebine je dobrodošlo. Če tudi se nam zdi, da se ponavljamo, uporabniki morajo videti eno in isto večkrat, da dosežemo želeni rezultat.
  • Povečaj vrednost medijskih virov – Nihče ne pozna ciljnih publik bolje kot novinarji, zato jih je pametno vključiti v proces oblikovanja in kreiranja vsebin, celo načina distribucije, a bodite pozorni na pravila igre, da bo vsem jasno, kaj se sme in kaj ne.
  • Merjenje – Živimo v časih, ko je možno meriti vse, a bodimo pozorni na to, da merimo prave stvari. Naročnikom oziroma oglaševalcem je seveda to še kako pomembno, predstavlja jim vir povratnih informacij. Njihovo zadovoljstvo in CTR sta postala nova valuta v svetu oglaševanja.
  • Transparentnost in oznake – Uporabniki pričakujejo jasnost sporočil, zato bodimo jasni in povejmo, da gre za komercialno, sponzorirano, oglaševalsko vsebino. Ta pa naj bo prav tako dobra, če ne še boljša od novičarskih vsebin in s tem sponzorirana vsebina pridobi na ugledu ter izgubi tisti slabšalni prizvok. Na medijih in agencijah pa je, da naučijo oglaševalce oziroma blagovne znamke, da uporabniki ne reagirajo negativno na oznako OGLAS ali SPONZORIRANO. Nasprotno – kliknejo nanjo.
  • Zgradi zaupanje naročnikov – Vedno pojdite tisto miljo dlje, od tega kar pričakujejo, ko naročijo kakovostno vsebino. Naj bo oglasna vsebina prav tako dobra kot novičarska. Konec koncev gre za pomoč in koristne informacije za nekoga. Vedno je nekdo na drugi strani, ki potrebuje prav to informacijo.
  • Izstopaj – Vsebina naj bo kratka, vizualna in predvsem taka, ki sproži gumb DELI. Pozornost tipičnega uporabnika se krajša, video je vedno bolj privlačna oblika vsebine. Imejmo v mislih, da si ljudje želijo vznemirjenja, spektakla in zabave – torej še vedno kruha in iger, le v drugačni obliki.

Nativno oglaševanje je že sedaj zelo prisotno in bo v prihodnjih letih predstavljalo večinski del oglaševalskega kolača. Smo na pragu kreativne evolucije.

Koraki so povzeti po članku Tima Caina (Founder of Digital First Media, UK), ki se je udeležil Native Advertising Days 2016 v Berlinu lanskega novembra.   

The following two tabs change content below.
Barbara Bačnik

Barbara Bačnik

Grammar Sorceress at Get Interactive
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.
Barbara Bačnik
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.

Related Posts

Leto 2017 bo obarvano nativno

Leto 2017 bo obarvano nativno

Vsebina je kralj! Ne, distribucija je kraljica!

Vsebina je kralj! Ne, distribucija je kraljica!

UČINKOVITO + NEVSILJIVO = GO NATIVE 2017

UČINKOVITO + NEVSILJIVO = GO NATIVE 2017

Kaj se je nativnega dogajalo v 2016?

Kaj se je nativnega dogajalo v 2016?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

5 × three =

mautic is open source marketing automation