Mobilizacija video oglaševanja: trendi, izzivi in priložnosti

Lastniki pametnih telefonov dandanes s svojimi napravami razvijajo vse bolj »globok« odnos, zato ne preseneča dejstvo, da njihova uporaba predstavlja gonilo svetovne gospodarske rasti. Ne gre, le za »še en zaslon«, kjer lahko uporabniki spremljajo dogajanje po svetu, ampak predvsem za nove prostorske razsežnosti tudi za oglaševalce in »digitalne guruje«, ki lahko zajamejo ustrezno ciljno skupino s prilagodljivimi oglaševalskimi oblikami in ob tem ohranijo pozitivno oglaševalsko izkušnjo. Ker pa so uporabniki pametnih telefonov vse bolj občutljivi in nenaklonjeni vsiljivim načinom prikazovanja oglasov, se mora industrija prilagoditi posebej za oglaševanje na mobilnih napravah. Kaj pa to konkretno pomeni?

V prvi vrsti se mora zmanjšati dolžina video posnetka (upoštevati že pri načrtovanju mobilnih kampanj). Če se ta premik v miselnosti ne zgodi, tvegamo sprožitev »ad-blockerjev« in izgubimo priložnost izpostavitve blagovne znamke s ciljno publiko. Obnašanje potrošnikov na mobilnih napravah je popolnoma drugačno kot pri uporabi stacionarnega računalnika (desktop) ali ob gledanju televizije. In tudi pričakovanja so drugačna! Poslanstvo pametnih telefonov je ponujanje informacij in zadetkov hitro, učinkovito, fleksibilno in omogoča enostaven dostop do zabave, nakupovanja, klepeta ali brskanja.

Vsak dan sestoji iz več sto mikro trenutkov, in vsak izmed njih omogoča nove priložnosti za blagovne znamke. Kot vsebina, tudi okoliščine igrajo pomembno vlogo pri interakciji z uporabniki, zato ne preseneča dejstvo, da so nativni oglaševalski formati dobro sprejeti. Integrirani med vsebino, vidni in nevsiljivi za uporabnika, to so točno takšni oglasi, katerih prednosti se bodo morale oglaševalske agencije pred pripravo naročniških strategij zavedati.

Video oglaševanje raste na globalni ravni z napovedjo dvojnega povečanja investicij iz 2015 do konca leta 2017. Rast digitalnega video oglaševanja na mobilnih napravah prikazuje »pull« pristop, torej uporabniki imajo možnost izbire ali si bodo pogledali promocijski video posnetek, v primerjavi s televizijskim oglaševanjem lahko prevzamejo nadzor nad oglaševanim izdelkom, sami odločajo ali ga bodo preskočili ali si ga ogledali do konca, lahko ga zaprejo kadarkoli želijo oziroma enostavno »po-scrollajo« po vsebini in nadaljujejo s prebiranjem le te.

Platforme, kot so Twitter, Facebook, Instagram in Snapchat ustvarjajo nove priložnosti za blagovne znamke in jim pomagajo doseči svoje občinstvo s pomočjo video formatov glede na distribucijski kanal in napravo (prilagoditve v trajanju videa, velikosti, postavitve, možnosti ciljanja, interakcije z uporabniki ipd). Takšna fleksibilnost in fragmentacija video posnetkov predstavlja nov izziv za medija planerje (vsebinsko in distribucijsko) (Millward Brown Ad Reaction Study, November 2015).

V povprečju si video posnetke ogledujemo 3.5 ure na dan, 50% časa jih gledamo na digitalnih zaslonih, 2/3 konzumacije je zabeležene na mobilnih napravah (Millward Brown Ad Reaction Study, November, 2015). 

Najpomembneje pri tem je obdržati dobro uporabniško izkušnjo tudi z vidika počasnega nalaganja strani na posamezni napravi (sploh na mobilnikih) in z vidika namestitve ad blockerjev, ki so se znatno povečali (predvsem zaradi pre-roll video oglasov). Nativni video oglasi so veliko bolje sprejeti, saj ne prekrivajo vsebine in uporabniki lahko preskočijo oglas, v kolikor si ga ne želijo ogledati. Predvsem nevsiljivi so outstream video oglasi, ki se pojavijo na spodnji polovici vsebine daljših člankov, kar podpirajo tudi številke – 41% uporabnikov ne motijo sponzorirane vsebine dokler ne posegajo v organsko vsebino in s tem prisilijo uporabnika, da si ogleduje plačano vsebino. Med izzivi so vsekakor tudi možnost preskoka videa, zvok šele po kliku oz. dotiku nanj na mobilnih napravah, vertikalni video na pametnih telefonih med vsebino in kar je zelo pomembno – čas. Prvi 2 sekundi sta kritični – predstavljata namreč 31% vseh prikazov med vsebino. Dober pričetek video posnetka vzpodbudi uporabnike do nadaljnjega ogleda.

Nove priložnosti za boljšo interakcijo preko video posnetkov so tudi v »live streaming-u«, kajti omogočajo vpogled v realen čas dogajanja, sploh na mobilnih napravah. Platforme kot so Snapchat in Periscope omogočajo dejanski prikaz dogajanja brez dodatnega urejanja in uporabe filtrov, uporabniki se lažje poistovetijo z izdelkom posamezne blagovne znamke. Kot na primer, Burberry uporablja Periscope za snemanje svojih modnih revij, kar daje občutek prisotnosti na samem dogodku.

Večji svetovni dogodki, kot so Super Bowl, Oscarji ali Olimpijske igre uporabljajo »scross-screen targeting« uporabnikov. Kaj to pomeni? Raziskave kažejo, da uporabniki med prenosom npr. tekme na televiziji spremljajo dogajanje še na ostalih platformah in zaslonih, zato je drugi največji kanal ravno oglaševanje preko pametnih telefonov v realnem času še toliko bolj pomembno. 87% uporabnikov med 18-34 letom se strinja, da ob globalnih dogodkih uporabljajo mobilne naprave kot »drugi zaslon«, kjer izražajo svoje mnenje (Accenture Digital Consumer Survey, and Soasta, Second Screening Data, 2015).

Vir: The Drum, Burberry fashion show

Uporaba mobilnih naprav dosega najvišjo rast v nativnem, digitalnem video ekosistemu. Ob planiranju strateških kampanj izbirajmo nativne video formate, predvajanje naj bo prilagojeno pametnim telefonom, pojavljajo naj se med vsebino, ki je ne prekrivajo. Zvok naj se sproži šele ob dotiku ali ob kliku na video posnetek. Na mobilnih napravah so potrebne prilagoditve glede vertikalne dimenzije, saj so “landscape” video posnetki popačeni in preveč pomanjšani. Personalizirajte svoje sporočilo in sprožite interakcijo, če se da zajemite trenutke v realnem času. Predstavite svoje izdelke in storitve na edinstven način, kajti mikro trenutki v realnem času so tudi tisti, ki največ štejejo.

The following two tabs change content below.
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!

Related Posts

Oglaševanje poleti – zakaj in kako?

Oglaševanje poleti – zakaj in kako?

Prenesi svoj vodič po video oglaševanju

Prenesi svoj vodič po video oglaševanju

Prihodnost se imenuje video

Prihodnost se imenuje video

RAZKRITO: Video raziskava IAB Europe: Out-Stream video format boljši od klasičnega Pre-roll-a!

RAZKRITO: Video raziskava IAB Europe: Out-Stream video format boljši od klasičnega Pre-roll-a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

five × 4 =

mautic is open source marketing automation