Kdaj je delež odprtih mailov uspešen?

Delež odprtih mailov (Open rate) vam pove, kakšen delež je odprtih e-novic glede na dostavljene. Ta se meri v odstotkih in predstavlja enega izmed začetnih filtrov procesa upravljanja z vašimi kontakti bodisi na nivoju ene kampanje ali celotne strategije komuniciranja na spletu. Vrednost pa je primarno odvisna predvsem od dveh dejavnikov: vsebine in ciljne skupine. V vsebinskih elementih je naslov ključnega pomena. Ta vpliva na to ali bo prejemnik e-novico pogledal oziroma prebral ali ne. Predvsem pri novih prejemnikih (tistih, ki nas ne poznajo) predstavlja naslov prvi dotik (touchpoint) s podjetjem. In tukaj imamo samo eno možnost, zelo redko z možnostjo popravnega izpita. Osnovna naloga naslova je ustvarjanje zanimanja za odprtje e-novice. Bolj kot je privlačen, bolj kot je prilagojen ciljni skupini, večje možnosti imamo za uspeh.

Kakšen je dober open rate na ravni posamezne kampanje?

Poleg omenjenih dveh dejavnikov sta pomembna tudi namen novice in časovna komponenta kampanje. Namen lahko razdelimo v 3 glavne skupine (prodajni, informativni, edukacijski). Čas lahko v osnovi opredelimo kot makročas, vezan na primerno obdobje vsebine in mikročas, vezan na obdobje dneva.

V osnovi lahko uspešnost razdelimo v 3 lestvice:

A) Delež odprtih mailov pod 10%– razmislite najprej o primernosti vsebine (naslovov) in ciljne skupine. V primeru da pošiljamo vsebine našim obstoječim naročnikom, moramo iskati vzroke predvsem v vsebini, nato o morebitni interni segmentaciji ciljnih skupin. V drugem primeru pošiljanja novim potencialnim uporabnikom portfelja našega podjetja, moramo najprej razmisliti o primernosti ciljne skupine, nato vsebine.

B) Povprečje se giblje okrog 15-20%.

C) Delež odprtih mailov nad 25%je zelo dober rezultat. Še posebej v primeru, ko pošiljamo ciljni skupini, ki nas še ne pozna.

Mnoge raziskave (Salesmanago, 2016; Hubspot, 2015; Getrsponse, 2016, ipd.) kažejo višjo uspešnost odprtosti pri načinu dinamičnega pošiljanja e-sporočil. V osnovi to pomeni, da se sporočilo pošlje glede na najprimernejši čas odprtja prejemnika. Čas se definira na podlagi preteklih karakteristik odpiranja oziroma obnašanja obiskovalca na spletni strani. Seveda je višja odprtost sporočil prisotna tudi pri avtomatizaciji večkanalnih avtomatizacijskih procesih. Več o tem v naših prihodnjih zapisih.

 

The following two tabs change content below.
Barbara Bačnik

Barbara Bačnik

Grammar Sorceress at Get Interactive
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.
Barbara Bačnik
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

one × 5 =

mautic is open source marketing automation