Video: Outstream vs. Pre-roll

Današnji podatki potrjujejo domneve o učinkovitosti video oglaševanja, ki se ni izkazalo le za učinkovito, temveč je dodobra zatreslo celotno digitalno oglaševanje. V Evropi beležimo dvostopenjsko rast video oglaševanja, celotno digitalno oglaševanje pa zavzema že 30% oglaševalskega kolača, kar je le 3 odstotne točke manj kot TV oglaševanje!

Nielsonovo (2016) poročilo razkriva, da so InRead oglasi, ki se pojavljajo med vsebino prekosili “skippable” pre-roll oglase, ki se jih da “preskočiti” – upoštevajoč namero o nakupu. Samo za pokušino, nakupna namera se v primeru oglaševanja z outstream video oglasi poveča za kar 74% v primerjavi s pre-roll oglasi (za uporabnike med 18-24 let)! Outstream video oglasi dajejo uporabnikov popoln nadzor nad ogledom video posnetka, saj sami izbirajo aktivacijo zvoka ali preskok video posnetka. Oglasi se tudi ujemajo z vsebino, ki jo uporabniki prebirajo, zato je večina udeležencev raziskave mislila, da ne gre za oglaševanje, saj so video preprosto akceptirali drugače. Zakaj bi blagovna znamka, ki drago plačuje za svoje oglaševanje vplivala na negativno uporabniško izkušnjo uporabnika in s tem škodila svojemu ugledu?  

Kaj pa se je dogajalo na drugi strani? Po eksploziji digitalnega video oglaševanja so založniki kaj kmalu ugotovili, da niso imeli dovolj oglasnega prostora za serviranje in prodajo video oglasov. Takrat so se rodili t.i. »Outstream« oglasi! Dodajanje outstream oglasov v oglasni prostor, ki za razliko od pre-roll oglasov delujejo neodvisno od video vsebin, ponujajo nove priložnosti za zakup oglasnega prostora. Omogočajo t.i. širjenje lastnega inventarja, medtem ko ne ogrožajo zasičenega oglasnega prostora spletnega mesta. Kaj pa to pomeni za naročnike? Outstream oglasi omogočajo oglaševalcem večjo izpostavljenost blagovne znamke in podaljšajo čas ogleda video posnetka! Gre za t.i. WIN-WIN rešitev!

In v čem so boljši od pre-roll oglasov?

Outstream oglasi so prilagojeni za oglaševanje med daljšimi članki, prav tako se pojavljajo med vsebino, uporabniška izkušnja pa je pri tem bistveno boljša. Oglasi delujejo tako, da ne motijo oglasnih pozicij, ampak širijo založnikov inventar, saj se servirajo večinoma preko kode, ki sama išče prostor med vsebino. Outstram oglasi tudi ne pokrivajo vsebine, ampak jo razmaknejo. Bralci s premikanjem po strani normalno nadaljujejo s prebiranjem članka, ne glede na napravo ali spletno stran. Nemoteči outstream oglasi odpirajo nove medijske možnosti, da dosežejo novo občinstvo z naprednimi možnostmi segmentacije in merjenja analitike.

Za blagovno znamko in naročnika to ne predstavlja le večje izpostavljenosti in vidnosti, vendar tudi podaljša čas ogleda video posnetka. Po večmesečnih testiranjih z no.1 ponudnikom na svetu so odstotki v celoti ogledanega video posnetka v primeru outstream oglasov kar najvišji – pri kampanjah beležimo nadpovprečni »completion rate«!

Outstream oglasi se predvajajo le v vidnem polju uporabnika, zato je število oseb, ki prebira članek skoraj enako številu tistih, ki so si ogledali video posnetkov. Napredna analitika meri % tistih, ki so pričeli z video ogledi, tistih ki so si ogledali 50%, 75% in 100% video posnetka, kar je ključna informacija za naročnika. Kar je bistveno, outstream oglasi omogočajo večjo in bolj kakovostno interakcijo z uporabniki, ob tem pa ostaja uporabniška izkušnja prvovrstna, kajti uporabniki so dandanes naveličani iskanja x-gumbov ob zasičenih spletnih vsebinah in medijskih portalih. V outstream oglasih je možnost dodajanja interaktivnih gumbov, logotipov, bližnjic do družbenih omrežij nekompleksna, saj so video formati iab VPAID kompatibilni. Zakaj si ob oglaševanju npr. vaše blagovne znamke kave ne bi na video posnetku uporabniki ogledali še najbližjo trgovino, kjer jo lahko kupijo? 🙂

The following two tabs change content below.
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

six − 1 =

mautic is open source marketing automation