Leto 2017 bo obarvano nativno

Izteka se leto 2016, ki bo v spominu nativnih oglaševalcev ostal kot odličen letnik. Pravzaprav eden izmed prelomnih, saj je ta starodavna zvrst oglaševanja zavzela tudi digitalni mainstream. To je odličen razlog za slavje, a ta hkrati prinaša še več odgovornosti, izzivov in priložnosti, ki jih bo potrebno izkoristiti v novem letu. Poglejmo nekaj ključnih aspektov, ki bodo dominirali in pisali trende nativnega oglaševanja v letu 2017.

adyoulike-small1

Inventorij se povečuje …
Vse več oglaševalcev in založnikov spoznava omejenost oglasnih pasic, kar se pozna v vse večjem zanimanju za nativne formate. Tako bomo v prihajajočem letu videli vse več integracij na naših medijih, kot tudi vse več različnih oglaševalcev na tovrstnih formatih.

… in odpira v programatične tržnice
V drugi polovici letošnjega leta so večje mreže, ki omogočajo programatični zakup, začele dodajati nativne formate v svoj inventar. Google je letos lansiral tako format priporočljivih vsebin kot in-feed oglasov, ki sicer delujeta še nekoliko generično. Oglasi znotraj teh pozicij se seveda zakupujejo programatično. To velja tudi za vse več premium ponudnikov tovrstnih formatov, kot je na primer Adyoulike. Ta bo v letu 2017 na programatični tržnici ponudil prvi slovenski premium inventorij.

native_advertising_webinar-1

Rezultati na mobilcih odlični, inventorij raste
Do sedaj smo že videli nekaj nativnih kampanj, prilagojenih zgolj za mobilne naprave, kmalu pa jih pričakujemo še več. Mobilni inventorij namreč skokovito narašča in prinaša mnogo edinstvenih kvalitet. Odlikujejo ga visoki CTR-ji in kvaliteten promet, nagovarja specifično ciljno publiko, ki je drugje ne dosežejo in zaenkrat še ni podlegel blokiranju oglasov, ki straši v namiznem svetu.

Video vse bolj dominira oglasnim formatom, naslednji v vrsti je nativni prevzem
Video je v zadnjih letih na krilih tehnološkega razvoja poletel med najbolj razširjene in najprivlačnejše načine komuniciranja s spletno publiko. Tako si hitro utira pot v nativne formate, ki so v klasičnem smislu sicer slikovno-tekstovno gradivo. Tako boste vse večkrat zasledili video znotraj nativnih pozicij, ali pa se vam bo ta odprl s klikom na tovrstni oglas. Uporabniki se teh formatov še navajajo, iz prvih analiz se da razbrati, da so uporabnikom te vsebine relevantne in zato generirajo kvalitetne interakcije.

native-ad-spending-2016-e1425566514996

Podatki bodo še bolj berljivi
Z vse večjim inventarjem prihajajo tudi potrebe po merjenju prikazanih oglasov in odzivov publike. Ker se cilj nativnega oglaševanja vse bolj nagiba iz dejanskih konverzij v kvaliteto prometa, oz. t.i. engagement, prihajajo v ospredje novi načini merjenja uspešnosti kampanj. S programerskim napredkom imamo tudi vse več statistik v realnem času z detajlnimi segmentacijami. To nam omogoča boljšo optimizacijo kampanj in boljše razporejanje razpoložljivih budgetov.

Kdor še ni aktiven na področju nativnega oglaševanja, to prav zagotovo kmalu bo – namreč prihodnost poslovnih strategij vse bolj temelji na vsebinskem digitalnem marketingu, katerega pomemben del so tudi nativni oglasi.

 

The following two tabs change content below.
Barbara Bačnik

Barbara Bačnik

Grammar Sorceress at Get Interactive
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.
Barbara Bačnik
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.

Related Posts

Zmote programatičnega zakupa

Zmote programatičnega zakupa

NOVO: Sponzorirani članki na mreži najbolj prepoznanih slovenskih medijev

NOVO: Sponzorirani članki na mreži najbolj prepoznanih slovenskih medijev

10 korakov uspešnega nativnega oglaševanja

10 korakov uspešnega nativnega oglaševanja

Kaj se je nativnega dogajalo v 2016?

Kaj se je nativnega dogajalo v 2016?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

9 + ten =

mautic is open source marketing automation