LinkedIn oglaševanje – od ekskluzive do self-service zakupov

Danes podjetja za ozaveščanje o posebnih ponudbah, relativnih prednostih ali za promocijo blagovne znamke vse več uporabljajo tista družbena omrežja, kjer uporabniki investirajo svoj čas v znanje ali karierne možnosti, njihov fokus pa je poslovno usmerjen. Med takšna družbena omrežja sodi LinkedIn.

Danes LinkedIn uporablja več kot 433 milijonov uporabnikov. Med njimi je več kot 25% mesečno aktivnih uporabnikov, ki navezujejo nove stike, iščejo poslovne priložnosti, se informirajo ipd. V svetu mu pravijo kar jutranji časopis vodilnih kadrov, kajti Linkedin upravlja z bazo profesionalcev. Med njimi je več kot 61 milijonov vplivnežev, 40 milijonov odločevalcev, skoraj 23 milijonov investitorjev (Mass Affluent), skoraj 7 milijonov vodilnih kadrov, 6 milijonov lastnikov podjetij in več kot 3 milijone MBA izobražencev (Richey, 2016). 

LinkedIn pomaga svojim uporabnikom do profesionalnega profila s širokimi možnostmi mreženja in karierne možnosti. Zato deluje kot medij, kjer je izpostavitev nujna za doseganje zavedanja o blagovni znamki. Fokus tako ni usmerjen na deljenje informacij povezanih z osebnimi interesi, temveč temelji na koristnih informacijah in po raziskavi TNS (2012) je njihova prisotnost na LinkedInu povezana z emocijami, kot so ambicije, prizadevanje in izpolnitev. Želja po novem znanju in uspehu pa vpliva tudi na deljenje znanja, ki je na profesionalnem družbenem omrežju večja za kar 7% (Business LinkedIn, 2016).

Za promocijo svoje blagovne znamke sta na voljo dva načina oglaševanja – LinkedIn Campaign Manager (self-service platforma) ali preko LinkedIn prodajnega partnerja. Prva možnost je na voljo vem LinkedIn uporabnikom preko osebnega profila, kjer lahko izbiramo med sponzoriranimi vsebinami (Sponsored Content), tekstovnimi oglasi (text ads) in od oktobra 2016 med sponzoriranimi InMail oglasi (Sponsored InMail). Sponzorirani InMail oglas

(Vir: LinkedIn Marketing Solutions, 2016).

Prednost self-service platform je prisotnost blagovnih znamk, ki želijo izkoristiti prisotnost ob manjših proračunih, saj lahko sami izbiramo med cenovnim modelom (CPM ali CPC) ter višino “bida”. Ciljanje je široko in omogoča za Slovenski trg zadosten nabor možnosti, da določimo ciljno skupino, kajti inventorij je omejen (262 000 LinkedIn uporabnikov v Sloveniji – oktober, 2016) in ga ni smiselno preveč omejiti. Sponzorirane novice in tekstovni oglasi nimajo težave s podprtostjo jezika slovenščine, pri sponzoriranih InMail oglasih pa naletimo na nekaj ovir: 1) Pošiljatelj je lahko le fizična oseba in ne pravna, kar pomeni, da podjetja ne morejo pošiljati InMail oglasov v imenu blagovne znamke, ustvarjanje lažnih profilov pa ne pride v poštev, saj močno vpliva na kredibilnost in ugled podjetja, LinkedIn profili pa načeloma ne vsebujejo kakovostne vsebine in interakcije z uporabniki; 2) Slovenščina še ni med podprtimi oblikami jezika, zato kampanje ne bodo odobrene, razen če je vsebina npr. v angleščini ali katerem drugem podprtem jeziku; 3) Ni detajlnega vpogleda v kampanjo glede distribucije prikazov, frekvence, natančne demografije, oglaševalci lahko spremljajo le kdo je na oglase kliknil (social actions). LinkedIn v self-service platformi omogoča razširitev ciljne skupine (audience expansion), prav tako omogoča prikazovanje sponzoriranih vsebin na desni strani (sicer so v News Feed- u) in na zunanjih partnerskih medijih in aplikacijah s funkcijo »Deliver beyond the LinkedIn feed« (Business LinkedIn, 2016).  

Prednost upravljane storitve preko prodajnega LinkedIn partnerja se skriva v glavnem v orodjih, s katerimi dosegajo ciljno skupino, na voljo imajo raziskave trga, vpogled v demografijo in navade Linkedin uporabnikov, v katerih industrijah delajo in kakšne so njihove funkcije v podjetjih. Prav tako omogočajo primerjavo glede aktivnosti na LinkedIn strani podjetja s konkurenco (kategorizirani kot peers). Ob drugih formatih so na voljo še dinamični oglasi, ki se prikazujejo v obliki standardnih banerjev 300x250px in 160x600px, ki vsebujejo tudi »call-to-action« in so prikazani na vstopni strani, prav tako kot oglas sponzorirane vsebine. Omogočeno je dodatno in »po meri« ciljanje v določenih državah z dodatno storitvijo »managed service« (ciljanje določenih »company page« profilov uporabnikov, vendar seznama podjetij LinkedIn ne sme posredovati).

V LinkedIn Campaign Managerju oglaševalci izbirajo med celotnim naborom ciljanja, preko self-service platforme so oglasi postavljeni hitro, omogočeno je oglaševanje z manjšimi investicijami in plačilom le tistih oglasov, ki prinašajo rezultate, s ceno ki je vezana na klik ali tisoč prikazov (Business LinkedIn, 2016). Prav tako platforma sama predlaga ceno glede na izbrano ciljanje (država, funkcija, industrija, velikost podjetja, izobrazba ipd), z višino ponudbe pa se oglaševalec poteguje z drugimi prisotnimi oglaševalci, ki ciljajo isto populacijo.  

bid-suggestion-linkedin

(Vir: LinkedIn Marketing Solutions, 2016).

Nesmiselno bi bilo LinkedIn primerjati z drugimi družbenimi omrežji, ker govorimo o drugih ciljnih skupinah uporabnikov in namenih uporabe. Če želimo izbrati svojo ciljno skupino, je potrebno najprej razumeti delovanje LinkedIn omrežja in vseh prednosti oglasnih formatov, da se nato odločimo za pravega, ki bo omogočal čim večjo vidljivost in izpostavljenost ter interakcijo z uporabniki, vseboval personalizirano sporočilo in dostavljivost le tega ob aktivnosti uporabnikov. Ključno je izkoristiti poznavanje družbenega omrežja v svojih spletnih strategijah, ki pomagajo pri ustvarjanju in razvoju blagovne znamke, hkrati pa omogoča mreženje s profesionalci in potencialnimi partnerji. 

 

Viri:

Business LinkedIn. 2016. Display Advertising. Dostopno preko: https://business.linkedin.com/marketing-solutions/display-advertising# (30. november, 2016).

LinkedIn Marketing Solutions. 2016. Dostopno preko: https://www.linkedin.com/company/linkedin-marketing-solutions (30. november, 2016).

Richey, Keith. 2016. How to Market to Who Matters for your Business – Live Webinar. Dostopno preko:https://business.linkedin.com/marketing-solutions/blog/content-marketing-webcasts/2016/live-webinar–how-to-market-to-who-matters-for-your-business (30. november, 2016).

The following two tabs change content below.
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!
Nastja Breg
It may not always be the correct way…I believe it definitely isn’t the wrong way…But what it is and will be, is my way, Ms. Right’s way!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

19 − six =

mautic is open source marketing automation