Programatični zakup – prva liga spletnega oglaševanja

Programatični zakup oglasov je zagotovo spremenil podobo spletnega oglaševanja, vendar še vedno ostaja določena zmeda, kaj v resnici je ta nova skovanka. In tukaj je razlaga.

Preskok v spletnem oglaševanju

“Programatično oglaševanje” se nanaša na uporabo programske opreme za zakup digitalnega oglaševanja. Tradicionalni proces vključuje RFP-je, pogajalske sposobnosti prodajnikov, agencijskih vodij in oglaševalcev samih ter ročno vstavljanje naročenih oglasov. Pri programatičnem zakupu pa gre za nadgradnjo procesa v avtomatizem, ali povedano drugače, računalniki avtomatično opravijo zakup oglasov na različnih medijih namesto nas. Samo 13% oglaševalcev, 8% založnikov in 7% medijskih agencij izmed več kot 900 vprašanih z 29-tih evropskih trgov še ne uporablja programatične tehnologije, ugotavlja najnovejše IAB-jevo poročilo.

iabprogrammatic

Zakaj je programatično oglaševanje pomembno?

Zaradi učinkovitosti. Pred programatičnim oglaševanjem so bili digitalni oglasi kupljeni in prodajani preko človeških kupcev in prodajalcev oglasov, ki so jih lahko drago prodajali in bili pri vsem tem še nezanesljivi. Kupec oziroma agencijski človek, ki zastopa kupca, pa je bil primoran vsak oglas preveriti in testirati njegov optimalen prikaz. Tehnologija programatičnega oglaševanja pa obljublja, da bo zakup oglasov sedaj učinkovitejši in posledično zaradi odsotnosti ljudi iz procesa, kadar je to le mogoče, predvsem cenejši. Ljudje zbolimo, moramo spati, a kljub temu pridemo na delo utrujeni in nezbrani, največkrat pa smo ljudje preprosto pozabljivi in površni – kar je povsem človeško. No, računalniki niso.

aaeaaqaaaaaaaaiuaaaajgrimjqyntdlltfindatngixoc05ytkzltzhyjk2ogi1mgy3oa

Torej roboti nadomeščajo ljudi? Odlično …

Da in ne. Tehnologija se uporablja za nadomestitev nekaterih bolj rutinskih nalog, ki so jih ljudje v preteklosti morali opravljati, kot je pošiljanje in vstavljanje naročil za založnike / medije in pregledovati oznake oglasov. Še vedno pa je človek aktiven in nepogrešljiv v procesu načrtovanja strategij in optimiziranja posameznih oglaševalskih akcij. Programatična tehnologija bo verjetno pokazala, da je na svetu manj oglaševalcev, kot smo mislili, vendar bo hkrati omogočila tržnikom in marketing ljudem ter prodaji, da namenijo več časa načrtovanju prefinjenih, prilagojenih oglasnih kampanj, namesto da bi obtičali v birokraciji.

Programatični zakup VS real-time bidding

Real-time bidding (RTB) je le ena od oblik programatičnega zakupa. RTB se nanaša na nakup oglasov v realnem času dražbe, vendar pa tehnologija programatičnega zakupa omogoča oglaševalcem tudi vnaprejšnji zakup zagotovljenih prikazov na določenih spletnih straneh založnikov oziroma medijev. Tak način kupovanja se pogosto označuje kot “direktni programatični zakup.”

programmatic-buying-and-basics-792x500

Je programatično oglaševanje prihodnost digitalnega oglasnega zakupa?

Verjetno, da res! Nemogoče je oceniti, kakšen delež digitalnega oglaševanja se sedaj trguje preko programatičnega zakupa, vendar je le-ta zagotovo v porastu. Nekatere agencije želijo zakupiti čim več medijev preko programatičnih kanalov, pa tudi nekatere velike nove blagovne znamke so bile ustvarjene interno, s ciljem upravljati z njihovim programatičnim zakupom, kajti oglaševalci ravno tam porabijo vse več proračuna določene kampanje. V tem trenutku se večinoma trguje z on-line oglasi preko programatičnega oglaševanja, a se povečuje tudi delež medijskih podjetij in agencij, ki želijo preko tega novega kanala prodajati tradicionalne oblike medijev, tudi TV oglase in outbound oblike oglaševanja.

Vir: http://digiday.com/platforms/what-is-programmatic-advertising/

The following two tabs change content below.
Barbara Bačnik

Barbara Bačnik

Grammar Sorceress at Get Interactive
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.
Barbara Bačnik
Vodja projektov, ki nikoli niti za trenutek ne odloži dela ... razen za gurmansko kosilo, mamljivo kavo, dobro life-style revijo ali novosti s področja vsebinskega marketinga.

Related Posts

Leto 2017 bo obarvano nativno

Leto 2017 bo obarvano nativno

Kaj založnike skrbi glede programatičnega zakupa?

Kaj založnike skrbi glede programatičnega zakupa?

Kako do učinkovite RTB kampanje z manjšim budgetom?

Kako do učinkovite RTB kampanje z manjšim budgetom?

Slovenski trg programatičnega oglaševanja med najhitreje rastočimi v Evropi

Slovenski trg programatičnega oglaševanja med najhitreje rastočimi v Evropi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

11 + fourteen =

mautic is open source marketing automation