»Https za vse, varnost je na prvem mestu!«, pravi Google.

Ste med brskanjem po spletu že opazili, da se nekatere strani začnejo s https in nekatere s http? Poznate razliko? Če na kratko povzamemo, https je zavarovana različica http-ja. Gre torej za to, da so vaši podatki zaščiteni pred zunanjimi opazovalci, kar vam lahko še posebej prav pride, ko vpisujete svoje osebne podatke med spletnem nakupovanjem.

»I have a dream«, je v svojem slovitem govoru rekel Martin Luther King leta 1963 in Google lahko to vzklikne danes. Njegova želja je, da bi vse uporabnike zaščitil pred raznoraznimi hekerji in ostalimi nepridipravi, ki se želijo dokopati do vaših podatkov. Sanja o popolnoma šifriranem spletu, brez http strani. In kako namerava to doseči?

Vse nešifrirane spletne strani bodo v prihodnje označene. V url naslovu bomo lahko tako videli velik rdeč X znak, ki vas bo že na daleč opozarjal, da spletni strani ne gre zaupati. Na voljo je tudi že predogled, kako bo to videti v praksi:

14539176070747

Če dobro pogledate, imamo strani označene že danes, pa vendar še zdaleč ne tako očitno. Kako lahko torej ugotovite, če je stran varna? Poleg url naslova spletne strani se nahaja v krogu ujeta črka i. S klikom na ⓘ dobite:

primer-1

Če je stran varna, pa to vidite brez dodatnega klikanja, saj je označena zeleno:

primer-2

Si lastite spletno stran, na kateri uporabniki pridno vpisujejo svoje osebne podatke, le-ta pa še vedno ni https? Čas je, da v zvezi s tem nekaj ukrenete.

Naj vam tale objava služi kot brca v rit.

The following two tabs change content below.
Matjaž Marin

Matjaž Marin

SEO/SEM Project Manager at Get Interactive
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.
Matjaž Marin
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.

4 komentarji

 1. aleš - 10. 11. 2016, 15:20 Reply

  časti še podatek developerjem kako prešaltat od ene do druge… in kkašne stroške to nosi 🙂

  • Matjaž Marin

   Matjaž Marin - 10. 11. 2016, 15:29 Reply

   Ah, ni taka reč.. SSL certifikati sicer precej varirajo v cenah, ampak se ga dobi tudi za 20€ na leto 🙂

 2. Jelena - 10. 11. 2016, 15:23 Reply

  Je delovala. Brca, namrec. Hvala ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

nineteen − three =

mautic is open source marketing automation