Fantastičnih 5 – kaj uporabniki spletnih strani pričakujejo?

O tem, da so spletni uporabniki vedno bolj zahtevni, čivkajo že vrabci, kaj šele svetovni marketingaši. Pa ste se kdaj vprašali, kakšne so dejansko te zahteve? Kaj v resnici uporabniki pričakujejo, ko obiščejo določeno spletno stran? Kaj je tisto, kar jih prepriča v nakup in kaj odvrne?

Danes si bomo ogledali 5 osnovnih elementov, ki jih uporabniki pričakujejo oz. si želijo, da bi jih prodajna spletna stran vsebovala. Pa začnimo kar na začetku.

1. Najpomembnejše so slike. Kupci se na slike zelo dobro odzivajo in so izrednega pomena pri spletnemu nakupovanju, saj se morebitni kupec izdelka ne more dotakniti ali ga pregledati v živo. Poskrbite za privlačne, kakovostne in razločne slike, izdelki pa naj bodo vidni iz vseh zornih kotov. Priporočljivo je, da imajo slike tudi možnost približanja.

2. Takoj za slikami se na naši lestvici najpomembnejših elementov znajdejo ocene in mnenja uporabnikov. Velikokrat se nam namreč zgodi, da se odločamo npr. med dvema izdelkoma, ali pa da mogoče nismo čisto prepričani, če bi zaupali določeni spletni trgovini. Komentarji in ocene uporabnikov nam lahko v takšnih trenutkih olajšajo izbiro.

reviews

3. Bodoči kupci zelo radi primerjamo izdelke med seboj, sploh če gre za produkte iz tehnične branže, kot so na primer mobilne naprave, računalniki, televizije, itd.

Če imate to možnost, oz. če je primerjava izdelkov na vaši spletni strani smiselna, vsekakor priporočamo, da to funkcijo implementirate. Uporabniku lahko ob ogledu določenega izdelka ponudite, da ga primerja z ostalimi iz cenovnega razreda in se tako lažje odloči za svojega favorita.

0309ea7ef5a1b962789aa78c49f0c2f5

Če se vam zdi, da to ni za vas, lahko uporabniku še vedno ponudite tisto najpreprostejšo: »Ali vas mogoče zanima tudi tole?«.

4. Zelo priljubljene so postale video predstavitve izdelkov. Veliko preprosteje je namreč pritisniti na gumb Play, kot pa prebirati gore besedil. Prednost je tudi to, da si produkt tako lažje predstavljamo, uporabnika pa lahko v videu še dodatno nagovorimo. Najboljši del video predstavitev pa je, da sploh ne potrebujete profesionalne snemalne opreme. Uporabniki so nad amaterskimi posnetki ravno tako navdušeni, kot nad profesionalnimi, tako da resnično nimate izgovora, da tega ne bi preizkusili tudi sami.

5. Live Chat – ali že imate na svoji spletni strani nakupovalnega pomočnika? Obiskovalcu spletne strani se na nevsiljivem mestu odpre okence, ki ga nagovori »Lahko kako pomagamo?« in neodločenemu ali nespretnemu uporabniku pomaga do zaključka nakupa.

Za lažjo predstavo si oglejmo še (procentualno) zahteve ameriških uporabnikov:

consumerbehavior_infographics4_page_13-750x454

Tako, to bi bilo zaenkrat vse. Implementirajte vse nasvete in poročajte! 🙂

Vir: https://www.bigcommerce.com/blog/omni-channel-retail/
The following two tabs change content below.
Matjaž Marin

Matjaž Marin

SEO/SEM Project Manager at Get Interactive
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.
Matjaž Marin
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.

1 Comment

 1. Kenny - 13. 10. 2016, 11:17 Reply

  Super članek, za začetnika, pa tudi za tistega, ki že nekaj časa gloda in izboljšuje svojo spletno stran / trgovino.
  1. – checked
  2. – bi si jih želeli več….delamo na tem, hvala za reminder! 🙂
  3. – za enkrat ne, a ko bomo “večji / veliki” pa definitivno
  4. – to je na najvišjem delu priority liste “TO DO!” – video je, iz osebne izkušnje, 80% procesa odločanja o nakupu
  5. – ne ŠE , a ga bomo imeli v kratkem
  Zelo fino, hvala, za motivacijo, mentorstvo, da smo malce počekirali sami pri sebi (z vašio pomočjo in fajn člankom) kje smo in kam gremo 🙂
  Akcija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

five + 17 =

mautic is open source marketing automation