Nativno oglaševanje: kaj deluje na mobilcih in kaj na desktopu?

Mobilci so v marsikateri kategoriji že prehiteli namizne in prenosne računalnike, tako po dosegu, kot po odzivnosti uporabnikov. Ta trend je opazen tudi v nativnem oglaševanju. Z namenom ugotoviti ključne razlike med nativnim oglaševanjem v obeh okoljih, smo pod drobnogled vzeli oglase, ki so se prikazovali na platformi Adyoulike od prvega aprila do konca septembra letos.

desktopphone

In kakšni so rezultati?

Zaradi večjega inventarja, se glavnina oglasov (70,5 %) še vedno prikazuje v desktop okolju. Na telefonih je bilo tako prikazanih 22 % vseh oglasov, na tablicah pa le 7,3 odstotka. Gledano z vidika klikov pa se razmerje skoraj prevesi na stran mobilcev, kar pomeni da je povprečna stopnja neposrednega odziva (CTR) na slednjih bistveno večja kot na namiznih napravah (0,47% na mobilcih in 0,16% na namizju).

Adyoulike statistika za obdobje 1. 4. - 30. 9. 2016

Adyoulike statistika za obdobje 1. 4. – 30. 9. 2016

Čeprav ti podatki govorijo v korist mobilcev, pa je desktop za nekatere kampanje še vedno primernejši. Tako recimo odsvetujemo oglaševanje na mobilnih telefonih, če imate zanje slabo prilagojene pristajalne strani ali če ciljate na starejšo publiko, ki je bolj vešča uporabe računalnikov kot pametnih telefonov. Večje naprave so prav tako primernejše za prodajno usmerjene kampanje, kajti večina spletnih nakupov se še vedno opravi na računalnikih, saj uporabniki mobilcem še ne zaupajo dovolj ali pa je njihova uporabniška izkušnja neustrezna. Na telefonih pa se najbolje obnese oglaševanje, ki ponuja kakovostno vsebino v uporabnikom prijazni preobleki. Torej vsi, ki promovirate svoje vsebine na blogu, atraktivne video posnetke, dih jemajoče počitnice ali kaj podobnega, se lahko veselite točno tega kanala.

adyoulike-telefon

 

Prihodnost je mobilna

Na osnovah dosedanjih izkušenj lahko trdimo, da v povprečju nativni oglasi bolje »delujejo« na mobilcih kot na računalnikih. Razlogov za to je več, glavni pa je tako vidnejša izpostavljenost kot tudi kakovostna uporabniška izkušnja. Na desktopu je namreč t.i. »news feed« le del ekrana uporabnika, na telefonu pa postane edini, zato je oglas v njem veliko bolj izpostavljen.

The following two tabs change content below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

eight − five =

mautic is open source marketing automation