Zakaj prepustiti Google oglaševanje strokovnjakom?

»Ustvarite račun, nastavite proračun, napišite prvi oglas in izberite, kje želite, da se prikazuje. Podrobnosti lahko vedno nastavite pozneje. Začnite zdaj!«

Tako vas Google premami v oglaševanje, ki na prvi pogled deluje zelo preprosto. Če kaj ne razumete, so tu še navodila in video napotki, s katerimi si lahko pomagate. Zakaj torej plačevati agencijam, če lahko vse postorite kar sami? O tem v nadaljevanju.

Predstavili vam bomo nekaj najpogostejših napak, ki se pripetijo neizkušenim oz. manj izušenim uporabnikom.

1. Broad match ključne besede

Zavedati se je treba, da dejanske iskalne poizvedbe, na katere se vaš oglas prikazuje, niso vedno enake ključnim besedam, ki ste jih uporabili v kampanji. Sploh so tu problem ključne besede, nastavljene na »široko ujemanje« – primer: Recimo, da imate podjetje, ki se ukvarja s tolmačenjem. Vzpostavite kampanjo, napišete oglas in dodate ključno besedo tolmačenje. Broad match (široko ujemanje) pomeni, da bo Google oglase prikazoval tudi na podobne fraze, povezana iskanja, sinonime, napačna črkovanja, itd. Uporabniki bodo pridno klikali oglase, na stran boste dobili veliko prometa, konverzij pa ne bo.

Kaj je šlo narobe? Tolmačenje se spremeni v »razlaganje«, razlaganje pa kaj hitro v »razlaga sanj«. Je res to vaša ciljna skupina?

PPC-meme-broad-match-keywords-market-launch-digital-ppc-consultant

2. Preveč različnih ključnih besed v eni oglasni skupini

Ena izmed najpogostejših napak. Uporabniki namreč ustvarijo eno oglasno skupino in noter namečejo vse ključne besede, ki se jim zdijo primerne za njihov posel. Že v osnovi je tu problem, da vse te ključne besede ne morejo biti relevantne oglasu. Če uporabnik išče »počitnice na hrvaškem«, pričakuje to tudi v oglasu, ki ga mora peljati na primerno pristajalno stran. Če bomo za to ključno besedo imeli splošen oglas »XY Turistična Agencija«, uporabnika pa peljali na domačo stran (home page), torej na vse ponudbe in ne na tisto, ki jo je uporabnik iskal, s tem najverjetneje ne bomo naredili prav veliko.

Tu je še Quality score, ki vpliva na pozicijo, na kateri se bo oglas prikazoval, in na ceno, ki jo bomo morali plačati za klik. Če ključne besede niso smiselno razporejene, se hitro zgodi, da se oglas ne bo prikazoval, poleg ključne besede pa vas bo pričakalo obvestilo:

Rarely shown due to low quality score
Your keyword isn’t triggering ads to appear on Google right now due to a low Ad Rank. Ads are ranked based on your bid and Quality Score.

tumblr_mktve5L1rZ1qzmrtso1_500

3. Negativne ključne besede

Primer nerelevantnega prikazovanja oglasov smo opisali že v prvi točki. Mogoče si pa mislite, da je tudi slaba reklama dobra reklama? Oz. bolje rečeno, da če se oglas prikazuje na napačne ključne besede, vseeno pa oglasi prejmejo veliko klikov, da so uporabniki že vedeli zakaj so kliknili na oglas? Da jih je očitno to zanimalo? Tu vas moramo razočarati, saj največkrat ne vedo in so to kliki, ki si jih ne želite.

Prikazovanje oglasov lahko tako še dodatno omejite z negativnimi ključnimi besedami. Za primer, recimo da želite, da se oglasi prikazujejo na ključno besedo „jezikovni tečaji“, ne izvajate pa tečajev za otroke – tu kot negativno ključno besedo torej dodate „za otroke“, „otroci“, „otroke“, itd.

Lahko pa uporabite exact match – [jezikovni tečaji] – in oglas se bo prikazoval samo in točno na to ključno besedo.

4. Ad extension ali razširitve oglasov

Ne uporabljate razširitev oglasov? Na voljo imate Razširitve povezav do spletnih mest, Razširitve klicev, Razširitve lokacij, Razširitve oblačkov.. Razširitve so znane po tem, da dvignejo CTR oglasa in pripomorejo k višjemu številu konverzij.

Primer oglasa z razširitvami:

Ad-Extensions-Screenshot

5. Google Analytics in sledenje ciljem

Google Adwords vam omogoča, da povežete vaš račun z Google Analytics in s Search Console. S tem lahko zberete veliko več podatkov o delovanju/uspešnosti vaše kampanje in se na podlagi tega odločite, kaj deluje in kaj ne. Za ključno besedo, ki ima najvišji CTR in prinese največ klikov, lahko tako ugotovite, da prinaša na stran najslabši promet. Takšne informacije vam pomagajo, da učinkovito optimizirate svoje kampanje.

citat

The following two tabs change content below.
Matjaž Marin

Matjaž Marin

SEO/SEM Project Manager at Get Interactive
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.
Matjaž Marin
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.

Related Posts

Kako optimizirati brez ključnih besed?

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera metrika najboljša v deželi je tej

Spletna analitika postaja celovita platforma za upravljanje podatkov

Primerjava prednosti Adwords in ostalih platform programatičnega zakupa

Primerjava prednosti Adwords in ostalih platform programatičnega zakupa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

20 − eight =

mautic is open source marketing automation