Kaj je nativno oglaševanje?

Če sem pred dvemi, tremi leti oglaševalcem ali kolegom iz branže omenil nativno oglaševanje, je bila ponavadi njihova prva reakcija “kakšno oglaševanje???” Danes je poznavanje tovrstnega oglaševanja že precej boljše, še vedno pa ima prizvok buzzworda.

Enostavno povedano je nativno oglaševanje, oglaševanje, ki posnema formo spletne vsebine oziroma se zelo dobro zlije z vsebino. Doslej je spletno oglaševanje temeljilo predvsem na oglasnih formatih, ki so obkrožali samo vsebino, običajno spodaj in desno, v zadnjih letih pa so se razširili tudi formati, ki več ali manj prekrivajo vsebino. Vse to je privedlo do tega, da so uporabniki postali imuni na takšne oglase, jih enostavno vse manj opazijo, pa če imajo nameščene adblockerje ali ne. Nativni oglasi pa so vpeti v samo vsebino in se nahajajo v vidnem polju, predvsem pa ne motijo uporabniške izkušnje. Seveda je bistvo tovrstnih oglasov tudi v tem, da so visoko relevantni za uporabnika, da ne gre samo za tujek znotraj vsebine, ampak da dejansko ponujajo uporabno vsebino.

how-to-deliver-revenue-through-creative-content-seo-6-638

Oblika in pojavnost nativnih oglasov

In kako izgledajo nativni oglasi? Dejansko zelo različno, kajti po IAB-jevi klasifikaciji poznamo šest pojavnih oblik nativnega oglaševanja. Mnoge izmed njih gotovo že dobro poznate, denimo Googlove sponzorirane povezave in  Facebook newsfeed oglase … Na slovenskih medijih pa lahko zasledimo veliko sponzorskih člankov, v zadnjih letih se je dobro prijelo tudi oglaševanje znotraj t.i. in-feeda in v obliki priporočljivih vsebin.  Na obeh področjih v Get Interactive ponujamo učinkovite tehnične rešitve, ki v kombinaciji s pridobljenimi izkušnjami in znanjem zagotavljajo odlične rezultate!

Screenshot 2016-06-08 15.27.02

 

Naj številke govorijo

Nativno oglaševanje je eden od najhitreje rastočih področjih digitalnega oglaševanja, predvsem na razvitejših evropskih trgih, kot sta Francija in Velika Britanija. Napovedi so, da se bo njegova vrednost v naslednjih petih letih povečala več kot za 150%, kar bo pomenilo že več kot polovico celotnega evropskega proračuna za digitalno prikazno oglaševanje. Glavni dejavnik hitre rasti predstavljajo mobilne platforme, ki so marsikje že glavni vir digitalnega dostopa.

Kako pa je z učinkovitostjo nativnih oglasov? Po podatkih britanskega združenja spletnih založnikov skoraj dve tretjini uporabnikov dojema nativno oglaševanje kot zanimivo in informativno. Poleg tega so še ugotovili, da nativni oglasi v primerjavi s klasičnimi spletnimi oglasi pomenijo 34% boljšo zaznavo ključnih značilnosti določene znamke in vzbujajo za 32% višje zaupanje. Nativno oglaševanje tako po daljšem času spet pomeni win-win situacijo: več učinkovitosti za oglaševalce, več vrednosti za založnike in seveda bolj sprejemljivo oglaševanje za uporabnike.

Screenshot 2016-06-13 15.21.12

Primer nativnega in-feed oglasa.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

five × four =

mautic is open source marketing automation