Prihaja SEO apokalipsa!

je bilo slišati na letošnji SMX konferenci. Veliko je bilo namreč govora o umetni inteligenci, ki jo razvija Google. To seveda ni nič novega, kam Google taco moli vemo že kar nekaj časa, RankBrain je bil javno priznan že 26. oktobra, leta 2015.

Zakaj torej zdaj? Razlog, ki tiči za tem, je mogoče v upokojitvi Amita Singhala, ki je 15 let opravljal vodstveno funkcijo na iskalnem delu Google-a. Nadomestil ga je John Giannandrea, vodja RankBrain umetne inteligence.

Kaj je RankBrain in kakšen vpliv ima?

RankBrain je algoritem, ki skrbi za to, da se iskalnim poizvedbam prikažejo čimbolj relevantni rezultati. Faktorjev, ki vplivajo na rezultate iskalnih poizvedb, je več kot dvesto, RankBrain pa naj bi bil na tretjem mestu. Zaenkrat pokriva nekje 15% iskalnih poizvedb, pričakujemo pa lahko, da se bo kmalu njegova uporaba drastično razširila.

Google se uči iz naših poizvedb. Smo bili z rezultati zadovoljni? Smo našli odgovor na strani, ki nam jo je ponudil, ali smo stran v trenutku zaprli in odprli drugo?

SEO 1

Vsaka pozicija ima svoj predviden CTR. Če ima prva pozicija na primer pričakovan CTR 40%, vaša stran, ki se na tej pozicij nahaja, pa dobi samo 30% klikov, bo tako padla na drugo mesto. In obratno – če ima druga pozicija pričakovan CTR 20%, dosega pa 30% klikov, bo zrasla za eno mesto.

SEO 2

RankBrain se uči. Omogoča boljše razumevanje naših iskanj, vsaki strani pa bo dodelil tudi oceno od 1 do 10, ki bo vplivala na pozicijo naše strani. Zakaj je to potrebno? Google pravi, da 15% od miljonov poizvedb, ki jih obdela, prej še ni bilo iskanih. Tem poizvedbam ne more določiti najbolj ustreznih rezultatov, zato je potreboval pomoč.

Tu nastopi umetna inteligenca. Sistemu ni treba več razložiti kaj je to mačka, to bo ugotovil sam.

SEO 3

Naslednjič pa o tem, kako preživeti apokalipso! 🙂

The following two tabs change content below.
Matjaž Marin

Matjaž Marin

SEO/SEM Project Manager at Get Interactive
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.
Matjaž Marin
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

three × five =

mautic is open source marketing automation