Kaj sprememba Googlove iskalne strani pomeni za oglaševalce?

Kot ste verjetno že sami opazili – če ste v zadnjih nekaj dneh guglali prek desktopa – smo bili s strani velikana deležni največje spremembe v zadnjih letih. Na desni strani rezultatov iskalnih poizvedb (SERP – Search Engine Results Page), kjer so nas od leta 2000 naprej pozdravljali oglasi, zdaj namreč zeva praznina!

blog1

Kaj to pravzaprav pomeni?

Veliko je govora o tem, spletni marketingaši po vsem svetu debatirajo, stikajo glave in skušajo predvideti posledice te spremembe, vsi pa se zaenkrat strinjajo, da ga je najbolj nasankal organski obisk. Zakaj?

Slavno prvo pozicijo rezultatov poizvedb je zdaj nadomestil četrti oglas, kot lahko vidimo tudi na zgornji sliki. Organski rezultati poizvedb so tako že skoraj izginili iz vidljivosti naših zaslonov, za njih ogled moramo scrollati nižje. Tam nas (pri isti poizvedbi, kot zgoraj) pričaka še dodatno Google-ovo presenečenje:

blog2

Šele nato si lahko ogledamo organske rezultate, na koncu pa nas zopet pričakajo trije oglaski.

Sprememba bo godila mogoče tistim, ki so zasedali vrhnjo pozicijo stranskih oglasov, saj so se zdaj premaknili med top oglase, na četrto mesto. Za nagrado so dobili še Sitelink-e. Kot zanimivost pa si lahko ogledamo rezultate dvoboja med tretjo in četrto pozicijo, ki so jih objavili na wordstream.com:

blog3

Kot lahko vidimo, se je oglasu na tretji poziciji CTR podvojil.

Desna stran iskalnih rezultatov pa vendar ne bo šla v nič, saj se bodo tam še vedno prikazovali Product listing ads in Knowledge Panel. Tudi tu se že poznajo spremembe, ki si jih lahko ogledamo na spodnjem grafu, zopet sposojenem od kolegov WordStream:

blog4

Večina Google strokovnjakov napoveduje, da ne bo drastičnih CPC sprememb, s čimer pa se sami zaenkrat še ne strinjamo. V kampanji, kjer ciljamo Portugalsko in je bil do sedaj CPC vedno nastavljen na First page bid, nas je danes počakalo tole:

blog5

Seveda upamo, da je to zgolj začasno, dokler se vse skupaj malce ne umiri 🙂

Kaj vam ob vsem tem priporočamo?

  • Uporabite čisto vse extensione, ki vam jih oglasi dopuščajo, poskrbite za čim višji Quality Score.
  • Gre za DESKTOP spremembe – okrepite mobilni del oglaševanja.
  • Če imate možnost, izkoristite Product listing ads.

In še sklepna misel? Citirali bomo uporabnika Moz foruma:

»Thank you Google! I was so tired of all the stupid SEO work. Now I can lean back, pay you and enjoy the steady trickle of traffic without that nasty competition from sites deserving to be on top.«

 

The following two tabs change content below.
Matjaž Marin

Matjaž Marin

SEO/SEM Project Manager at Get Interactive
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.
Matjaž Marin
SEA Captain – Zapriseženi ljubitelj pice in šestih strun, že kar nekaj let pa so njegova strast tudi plačane in neplačane pozicije na iskalniku Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

fourteen + 15 =

mautic is open source marketing automation