Kako zagotoviti večjo varnost spletnega oglaševanja?

Varno spletno okolje za sporočila blagovnih znamk in onemogočanje zlorab sta pomembni področji za rast programatičnega oglaševanja. Ne samo Slovenci, temveč tudi mnoga tuja tehnološka podjetja pri tem ne jamrajo, temveč iščejo rešitve!

Če danes poguglate “misfortunate online ad placement” pridete do 188.000 iskalnih rezultatov. Skoraj gotovo lahko v prihodnje računamo na manj takšnih “failov”. Pa ne zaradi tega, ker bi bili oglaševalci toliko bolj pametni (priznajmo si:)), temveč zaradi tega ker postaja tehnologija vse bolj pametna. Programatično oglaševanje, ki je trenutno glavno gonilo digitalnega oglaševanja, je s številnimi odprtimi oglasnimi inventoriji in posledično manjšim nadzorom nad tem kje se oglasi prikazujejo, prineslo mnoge izzive. Zlorabe klikov, neprimerna okolja, kjer se oglasi prikazujejo, neujemanje s kontekstom in drugo so lahko velika prepreka za oglaševalce, predvsem na večjih trgih, kjer je tudi interes za zlorabe večji. Slovenski trg je tukaj v prednosti, saj zaradi majhnosti ni toliko izpostavljen tovrstnim tveganjem.

Kot rečeno, mnoga podjetja danes ponujajo že kakovostne rešitve, ki preprečujejo ali vsaj zelo omejujejo tovrstne težave. V Get Interactive-u v sodelovanju z različnimi tehnološkimi in analitičnimi podjetji tako lahko že pomagamo slovenskim podjetjem, ki želijo programatično oglaševati na tujih trgih. V ospredju so rešitve podjetjij AdmantX in comScore, ki s svojimi analizami omogočajo varnejšo, s tem pa tudi bolj učinkovito oglaševanje. Še posebej je zanimiva storitev “bid ratings” raziskovalnega velikana comScore, ki oglaševalcem omogoča, da vnaprej definirajo ključne atribute, kot so vidljivost, kontekstualna kategorija, tveganje t.i. non-human prometa itd., in na podlagi tega zakupijo ustrezen oglasni prostor, ki temu ustreza. ComScore zbira in klasificira tovrstne podatke na več tisočih evropskih spletnih mestih. Pri tem lahko upošteva vse večje evropske jezike s tem pa je storitev na voljo na veliki večini trgov, ki so zanimivi tudi za slovenske oglaševalce. V Sloveniji tovrstne rešitve ni na voljo in jo zaradi majhnosti trga tudi težko pričakujemo v prihodnje.

Screenshot 2016-01-26 21.16.13

Prve izkušnje kažejo ne samo, da je možnost zlorab znatno manjša oziroma je praktično ni, temveč, da se je tudi učinkovitost oglaševanja povečala. Samo s tem, da smo oglase prikazovali natančno odmerjeni ciljni skupini se je neposredna odzivnost zvišala za 35%, v drugem primeru pa se je stopnja vpletenosti (engagament rate) zvišala kar za 65%.

S tem in ostalimi možnosti, ki bodo omogočale večji nadzor, predvsem pa varnejšo in bolj kakovostno spletno okolje, bo raslo tudi zaupanje oglaševalcem. Vsi pa vemo kaj to pomeni:)

Screenshot 2016-01-26 21.10.58
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

twenty − thirteen =

mautic is open source marketing automation