Oglasna inteligenca, here we come!

Kot ste verjetno že sami opazili, se zadnja leta v digitalnem oglaševanju vse vrti okrog tehnologije. Tehnologije, ki omogoča programatičen zakup, tehnologije, ki omogoča bolj natančno doseganje ciljnih skupin, tehnologije, ki omogoča večjo učinkovitost celotnega medijskega zakupa. Povsem pa smo pozabili na kreativni del enačbe. Brez pravega sporočila kakršnokoli oglaševanje pač ne more biti učinkovito. In spet smo pri tehnologiji. Obljuba t.i. programatične kreative je, da reši poslednji izziv: kako doseči pravega uporabnika s pravim in prilagojenim sporočilom.

Doslej se je optimizacija digitalnega oglaševanja izvajala več ali manj samo na medijski strani. Čas je, da se optimizacija preseli tudi na sporočilno stran. In z razvojem programatičnih platform zakupa podkrepljenih s podatki je tajming za to več kot pravi.Verjetno si lahko priznamo, da je obljuba komunikacije, ki se prilagaja posameznim situacijam, potrošnikom – komunikacija, ki je praktično 1-na-1 – zelo mamljiva. Slednja mikrosegmentacija je za zdaj z vidika ekonomika še vprašljiva, je pa možno s pomočjo programatičnih kreative že v dobršni meri prilagajati sporočila posameznim situacijam.  Vendar razumeti želje ciljne publike v realnem času nikakor ni lahka naloga. V ta namen morajo tržniki najti idealno razmerje med vpogledom v navade in interese ciljne skupine, avtomatizirano/programatično podlago ter interaktivnimi oglasnimi formati, vse to pa mora funkcionirati na različnih zaslonih (cross-channel).

Screenshot 2015-12-05 09.21.00

Kot najbolj osnovno obliko verjetno poznate oglase z dinamično vsebino. To so denimo Bookingovi oglasi, kjer v oglasih prikazujejo različne hotele glede na prej ogledane ponudbe. Podobnih oglasov se poslužujejo tudi številni drugi trgovci in glede na priljubljenost tega, verjamem, da prinašajo tovrstni oglasi dobre rezultate.

Naslednji primer programatične kreative je že bolj interaktiven, predvsem pa je uporaben tudi za branding oglaševalce. Primer je konkretno Celtrin, kjer se je celotna ponudba v oglasu prilagajala trenutnim vremenskim razmeram oziroma uporabniškim preferencam: npr. če je bilo lepo vreme, se je prikazoval oglas, ki je poudarjal prednosti odprte strehe, če je bilo deževno vreme, pa oglas, ki je poudarjal uporabnost štirikolesnega pogona.

Screenshot 2015-12-15 21.15.25

Annalect, ki je del skupine Omnicom, je nedavno predstavil rešitev, ki brandom omogoča prilagajanje kreativnih rešitev  posameznim uporabniškim segmentom. Podatki pri tem črpa iz CRMja, družbenih omrežij in data-management platform ter posamezne kreativne dele sestavlja v kolikor se da smiselno celoto. 14 različnih “templateov”, ki omogoča 171 kreativnih kombinacij je po njihovih besedah tudi dober način kako preprečiti oglasni “burnout”

Ablockerji so alarm, da uporabniki in celotna industrija rabimo boljše spletne oglase. Zakaj si ne bi tudi tukaj pomagali z algorimti?

 

 

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

8 + 2 =

mautic is open source marketing automation