Razcvet češkega digitalnega oglaševanja

Programatični zakup je bil osrednja tema letošnje IAC konference, ki predstavlja letno srečanje čeških spletnih oglaševalcev, medijev, agencij in ostalih soustvarjalcev 530 milijonov evrov velikega trga.

Trg programatičnega zakupa na Češkem, ki je lani znašal še skromnih tri milijone evrov neto naložb, se bo glede na videno na nedavno minuli IAC konferenci bliskovito razvijal v naslednjih letih. Sodeč po izjavah določenih ponudnikov programatične tehnologije je bila rast v vsakem kvartalu v zadnjem letu več kot stoodstotna.

Da je med mediji, agencijami in oglaševalci veliko zanimanje za nov način spletnega medijskega zakupa, je bilo videti že iz programa, kajti slaba polovica predstavitev je bila namenjenega tej temi. Več kot očitno je bilo, da nov način zakupa prinaša številne novosti, tako tehnološke kot tudi v odnosu posameznih igralcev v celotnem oglaševalskem ekosistemu, hkrati pa tudi odpira številna vprašanja. Češki oglaševalci znotraj programatičnega okolja cenijo predvsem kakovosten oglasni inventorij, podprt z lokalnimi podatki, ki jih zbirajo bodisi mediji bodisi specializirani ponudniki. V ta namen so se tudi nedavno združili posamezni lokalni založniki, ki v okolju zasebne tržnice (private market places) omogočajo zakup dela njihovih oglasnih kapacitet. Kakovosten oglasni prostor, ki omogoča varno okolje za blagovne znamke, na drugi strani pa zagotavlja tudi t.i. vidljive prikaze (guaranteed viewability) je temelj za razvoj branding oglaševanja znotraj programatičnega okolja. Branding oglaševalci pa zahtevajo tudi napredne oglasne oblike, zato danes večina tržnic in zakupnih platform že omogoča številne oblike naprednih rich-media oglasov. Sem sodi tudi video, kjer pa so zaenkrat založniki zaradi omejene ponudbe in velikega povpraševanja še precej previdni.

IAC

 

Tako na Češkem kot tudi marsikje drugje je bila prva faza programatičnega zakupa predvsem v znamenju t.i. performance oglaševanja; z nizkimi cenami kot tudi z nižjo kakovostjo oglasnega inventorija. Iz tega se je verjetno tudi nehote razvilo prepričanje nekaterih, da programatični zakup pomeni cenejšo (mnogokrat tudi ceneno) obliko spletnega oglaševanja, kar pa gotovo ne drži. Gre predvsem za bolj učinkovito obliko oglaševanja. Na drugi strani smo lahko slišali iz ust založnikov o pomembnosti transparentnosti in višje stopnje nadzora; tako glede cen kot glede kakovosti posameznih oglaševalcev.  Prvoten zadržek čeških založnikov, da se bodo z uvedbo programatičnega zakupa njihove cene samo znižale, je bil večinoma odpravljen, saj je večina založnikov s pomočjo tehnologije in podatkov dosegla za par deset ali celo sto odstotkov višje CPM cene kot pa so jih prej.

Češki oglaševalci namenjajo že petino proračunov digitalnemu oglaševanju

Medtem, ko v Sloveniji naložbe v digitalno oglaševanje še vedno merimo v enomestnih odstotkih, so lani na Češkem le-te pomenile že 20% vseh investiranih sredstev v oglaševanje. Njihov delež se konstantno povečuje od leta 2009, ko so te pomenile že 10% oglaševalskega kolača.

Kot v Sloveniji tudi na Češkem po naložbah v oglaševanje vodi televizija, vendar z znatno nižjim deležem, na drugem mestu pa sledijo tiskani mediji. Po napovedih združenja SPIR, ki meri naložbe v oglaševanje, pa naj bi že v letošnjem letu digitalno oglaševanje na drugem mestu zamenjalo oglaševanje v tisku, ki je zadnja leta v stalnem upadu.

spir cz

 

Nadaljni podatki prikazujejo razdelitev sredstev znotraj digitalnega oglaševanja. Upoštevajoč neto neto cene (z vključnimi popusti) je lani skoraj polovico vseh investicij bilo namenjenih prikaznemu (display) oglaševanju. Tovrstno oglaševanje je po besedah predstavnikov združenja SPIR  zadnjih par let osrednje gonilo investicij v digitalno oglaševanje.  120 milijonov evrov je bilo lani

namenjenih oglaševanju na iskalnikih, pri čemer še vedno prednjači lokalni Seznam.cz. Vsebinskemu oglaševanju oziroma oglaševanju znotraj vsebin je bilo namenjenih 60 milijonov evrov. Lani pa so prvič začeli beležiti tudi naložbe v programatičen zakup (RTB). Le-te so znašale tri milijone evrov.

IAC3

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Odnos milenijca do digitalnega oglaševanja ali kdaj sem oglasov iskreno vesel?

Odnos milenijca do digitalnega oglaševanja ali kdaj sem oglasov iskreno vesel?

V boju za boljšo uporabniško izkušnjo

V boju za boljšo uporabniško izkušnjo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

twenty − nine =

mautic is open source marketing automation