Kako sploh lahko še izstopamo?

Večino časa danes na spletu preživimo v “surf” načinu. Redko si vzamemo čas in nekaj preberemo oziroma se nečemu posvetimo in samo za to dejavnost porabimo par deset minut. Večinoma pa samo skačemo med Facebook newsfeedi, tviti, maili, naslovi člankov, instagram fotkami,… Vmes sicer stisnemo še par lajkov, ritvitov, če je čas pade tudi kakšen komentar, vse ostalo pa je že bolj redko. V tej instant konzumpciji, je z vidika brandov, izredno težko izstopati, si priboriti naklonjenost, pa čeprav samo na prvi pogled.

Eno letošnjih predavanj, ki mi je doslej najbolj ostalo v spominu, je gotovo Randov prispevek na marčevski SMX konferenci. Kot že večkrat doslej Rand ni razočaral, tako s svojo energičnostjo kot vsebino, ki je tokrat skušala odgovoriti na vprašanje: kako lahko blagovne znamke izstopajo v vse bolj nagneteni digitalni džungli.

Odgovor se skriva v štirih točkah. Marsikatera od predlaganih taktik je bolj kot ne primerna samo za ameriški in ostale visoko konkurenčne trge, marsikaj pa lahko koristno uporabimo tudi pri nas.

  geting-traffic

1.  poišči manj dostopne in obljudene priložnosti: več ali manj se tržniki potegujejo za iste stvari: bodisi za najbolj popularne ključne besede, bodisi za najbolj vplivne tviteraše, blogerje in ostale mnenjske voditelje. Na manjšem trgu je to še toliko bolj očitno in pričakovano, pa vendar se pogosto splača narediti korak več: morda zahvalno pismo direktorja vsakemu novemu naročniku?

2. uporabi formate, ki jih drugi zanemarjajo ali spregledajo. Ponavadi tovrstni formati zahtevajo tudi več truda. Vsi vemo, da imajo npr. video vsebine dober odziv pri uporabnikih, pa le malo znamk investira v izdelavo lastnih vsebin -kljub temu, da so danes produkcijska sredstva praktično dostopna že vsakomur. Podobno je tudi pri fotografijah: po liniji najmanjšega odpora do stock fotk! Dejstvo pa je, da enostavni, predvsem pa avtentični grafični elementi prekosajo borporate (boring + corporate) junk.

3. bodi early adopter. Zlato marketinško pravilo pravi, da moraš vsaj 10% trženjskega proračuna nameniti testiranju novih kanalov, platform – če želiš biti seveda  pred konkurenco. Npr. Pinterest je sicer v Sloveniji še dokaj nišen, vendar je z zanimivo idejo in izvedbo mogoče učinke doseči tudi tukaj – še posebej, če jih podjetje poveže s širšo komunikacijo in tako pridobi še dodaten piarovski “buzz”. Uspešna taktika je tudi lahko “newsjacking”.

4. investiraj v najtežje merljivo taktiko – svojo znamko. Rand je tukaj predvsem poudaril dejstvo, da so danes iskalniški rezultati vse bolj v prid uveljavljenim in močnim znamkam. Če ima podjetja prepoznavno znamko, bo mnogo lažje uspelo najti svoj prostor na soncu tudi na iskalnikih oziroma ga bodo le-ti nagradili za uspešno opravljeno delo.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Kako tržniki maksimizirajo učinke?

Advertising »Something New«

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera metrika najboljša v deželi je tej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

three × four =

mautic is open source marketing automation