Kam gre SEO?

Najprej priznanje: z organsko optimizacijo (SEO) sem se resneje srečal šele pred slabimi tremi leti. Pred tem je bil moj fokus primarno na plačljivih oblikah oglaševanja, prav  tako v agenciji kjer smo s tem zrasli. Vendar mislim, da lahko sorazmerno kratka kilometrina tukaj pomeni predvsem prednost. Ni težko najti virov, ki pravijo, da se je le redka panoga v zadnjih dveh, treh  letih tako spremeniila kot SEO. Sprememb je bilo v tem obdobju več kot prej v vseh letih. Pande, pingvini, kolibiriji in  vmes še nešteto drugih sprememb – ste vedeli, da Google letno naredi več kot 500 sprememb iskalniškega algoritma.

Danes je SEO mnogo več kot samo SEO. Je predvsem ustvarjanje vsebine – take, ki ima neko uporabno vrednost predvsem za uporabnike in ne samo algoritme – in povezovanje z ostalimi kanali, predvsem pa z družbenimi omrežji. Tudi zaradi tega vse širšega področja delovanja, se za SEO aktivnosti vse bolj uporablja besedna zveza “inbound marketing” Tovrstni marketing združuje primarno vse neplačane vire komunikacije, osrednja točka pa je vsebina. Dobro se spomnim Randa Fishkina, ki je pred dvemi leti na SMX konferenci govoril o tem, da je za SEO oz. inbound marketing ključno, da podjetje ima ali zgradi močne blagovne znamke – v digitalnem okolju in sicer.

what is inbound marketing

Vendar se pri nas dostikrat še vedno soočamo s povsem osnovnimi SEO vprašanji. Tehnični del optimizacije bi danes moral biti že nekaksen higienski minimum. Pa žal vsakič znova ugotavljam, da pogosto temu ni tako. Nazadnje smo denimo z ekipo ugotovili, da izdelovalec strani naročniku ni ustrezno naredil re-directov, kar je imelo za posledico praktično izgubo vseh vidnejših pozicij. Tudi drugi faktorji, kot so na primer “title tagi” še vedno niso samoumevni. Na to vse to je dobro misliti še pred prenovo ali izdelavo novega spletnega mesta. Z vse večjo dominacijo mobilnih iskanj in vsebin, pa je treba predvsem misliti na uporabnost in hitrost nalaganja strani.

SEO oziroma inbound marketing danes zahtevata tudi več resursov. V večini primerov to ni več samo projekt za eno osebo. Zaradi same kompleksnosti je praktično nujno, da pri tovrstnih projektih sodeluje več oseb s komplementarnim znanjem: za celovit pregled rabimo stratega, za vsebinski del ustvarjalce, operativno ne bi smel manjkati tudi analitik, nič ni narobe pa če je zraven še kaksen strokovnjak, ki je bolj domač na t.i. outbound delu.

Torej, če na kratko strnem SEO izkušnje zadnjih let oziroma priporočila za naprej:

  • Ključna je kakovostna in uporabna vsebina. Ponavadi to predstavlja tudi največjo investicijo.
  • Posledica investicij v vsebino je tudi grajenje branda. Le-ta pa predstavlja dolgoročno vrednost in deloma tudi neodvisnost od Google iskalnih rezultatov.
  • Ožji SEO know-how je treba dopolniti z drugimi znanji. Ključen za izvedbo je dober tim strokovnjakov. 
  • Na določenih točkah je zelo koristno povezovanje s plačljivimi viri oglaševanja. Npr. ko je lani Google razširil not-provided ključne besede praktično na vsa iskanja, predstavlja adwords oglaševanje nepogrešljiv vir podatkov
  • Ključna so tudi dobra orodja: od takih, ki znajo analizirati tehnični del in povratne povezave, do takih, ki znajo dati širšo analizo iskalnega trga, konkurence,…
  • Na mobilnikih je zelo pomembna tudi optimizacija glede na lokacijo.
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Kaj lahko letos v Sloveniji pričakujemo v digitalnem marketingu?

Slovenija med najhitreje rastočimi trgi Facebooka

Kako optimizirati brez ključnih besed?

Prvi trendi spletnega oglaševanja v 2018

Prvi trendi spletnega oglaševanja v 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

3 × 5 =

mautic is open source marketing automation