Pravica do anonimnosti in drugi najnovejši digitalni trendi

Iskanje (relevantnih in kakovostnih) digitalnih trendov zna biti vse prej kot lahko delo. Že samo Google vam tukaj postreže z več kot 138 milijoni iskalnih rezultatov. Tudi verjetno ne mine nobena digitalna konferenca, da ne bi omenjala trendov. Kar seveda ni nič presenetljivega: v tako dinamični branži kot je digitalni marketing, se trendi hitro spreminjajo. Izziv je torej ločiti zrnje od pleveli. Na eni od zadnjih letošnjih konferenc, ki sem se jih udeležil, avstrijskemu Summitu, je mojo pozornost pritegnil Microsoftov govornik, ki je na kratko predstavil osem značilnih trendov, ki zaznamujejo sedanjo digitalno krajino. Izmed teh sta se zdela najbolj zanimiva dva in sicer: pravica do anonimnosti in trend “obogatene” realnosti.

digital trends

Včasih je veljalo “On the Internet, nobody knows you’re a dog“. Danes je seveda zelo drugače. Z zavedanjem o pomenu zasebnosti, vse več uporabnikov tako od ponudnikov kot od blagovnih znamk zahteva določeno stopnjo anonimnosti. Sodeč po Microsoftovih podatkih že kar 43% spletnih uporabnikov upravlja s svojimi podatki tudi na način, da jih briše. V prihodnje naj bi se krepili predvsem servisi, spletne storitve, ki bodo uporabnikom omogočale brisanje zasebnih podatkov. Trenutno je tovrstna najbolj popularna foto storitev Snapchat. Kako drugače se vse to sliši od Zuckerbergovih idej, še pred parimi leti, ko je zatrjeval, da je doba zasebnosti končana. Seveda na koncu verjetno ne bo vse samo eno ali drugo, temveč je prostora dovolj za obe razumevanji zasebnosti, tako za tiste, ki bodo radi delili praktično vse zasebne informacije, kot tudi za tiste, ki bodo na spletu želeli ostati skriti. Z vidika blagovnih znamk bo ključno, da bodo znale upoštevati tovrstne uporabniške zahteve in da bodo dovolj transparente pri zbiranju in upravljanju podatkov.

peter steiner

Drugi digitalni trend, ki je pritegnil mojo pozornost, pa je bila t.i. obogatena realnost (enhanced reality). Pred leti se je sicer že veliko govorilo o t.i. virtualni realnosti (virtual reality), vendar pa je tokratni trend zaradi hitrega tehnološkega razvoja mnogo širši in bo verjetno pomenil velike spremembe glede tega kako doživljamo zunanje okolje, fizične izdelke, elemente,… Zanimivo je, da naj bi kar 50% uporabnikov zanimala uporaba različnih, v splet povezanih senzorjev, kar 61% pa bi raje kupilo izdelke pri proizvajalcih, ki jim bodo omogočili, da se na kakršen koli način dotaknejo oziroma izkusijo izdelek in to tudi prek spleta. Z malo domišljije si lahko hitro predstavljamo kako atraktivna bo spletna trgovina v prihodnosti.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

seven + 9 =

mautic is open source marketing automation