Najnovejše spremembe v iskalnih zadetkih

Navajeni smo ža na stalne spremembe, ki jih Google vpeljuje na straneh iskalnih zadetkov (SERP). Zadnja večja sprememba, ki je se zgodila pred parimi tedni je, da iz njih umikajo slike avtorjev (le-te so bile del t.i. programa Google Authorship). V nadaljevanju pa pišem tudi o tem kako Google določene odgovore ponuja že kar znotraj iskalnih zadetkov in o integraciji iskalnika letov.

Imeti sliko avtorja poleg iskalnega zadetka je bil med pogostimi razlogi, da si je uporabnik ustvaril G+ račun in zgradil bazo sledilcev. Kritiki Googlove družbene mreže v tem že vidijo, da je Google dvignil roke nad tem projektom.  Vendar kot lahko razberemo iz uradnega obvestila, je razlog za to potezo enotnejši videz iskalnih rezultatov, tako prek desktop kot predvsem prek mobilnih naprav. Slike so namreč zavzemale dobršen del prostora na manjših ekranih. 

Google sicer pravi, da se program Google Authorship s tem ne umika. Avtorji bodo še vedno omenjeni v iskalnem rezultatu – vendar le s skromno vrstico pod URL naslovom. Če bi moral soditi ali je to dobro ali slabo, bi se v tem trenutku odločil za slednje. Slike so ne samo naredile posamezne zadetke bolj zanimive, nenazadnje tudi kredibilne, temveč so pomenile tudi višje CTRje. Upoštevajoč ta blog je bil le-ta pri zadetkih s sliko za okoli 30% višji kot pri primeljivih trenutnih rezultatih, ki so brez slike.

No ja, morda je pa včasih treba narediti kakšen korak nazaj, da lahko potem dva naprej:)

google authorship

 

Še o svetovnem nogometnem prvenstvu. To nikoli več ne bo isto kot je bilo doslej, zlasti če ga spremljate prek pametnih telefonov. Znotraj storitve Google Now tako lahko dobite vse informacije o tekmah, igralcih in drugo v realnem času.  Vse to ne da bi aktivno iskali, temveč so ažurne informacije na voljo takoj ob dotiku ekrana. 

Tovrstna rešitev, ki je z uporabniškega vidika zelo dobrodošla, nakazuje vse bolj prisoten trend: posamezne informacije, ki so predvsem vezane na aktualne dogodke in tiste katerih odgovor je dovolj enostaven za razlago (npr. vremenski podatki, borzni tečaji, prevodi…) bodo vse bolj prisotne neposredno v iskalniških rezultatih bodisi prek storitve Google Now. Kar po drugi strani seveda pomeni, da bo vedno manj prostora za spletne ponudnike tovrstnih informacij.

google nowworld soccer championship

Na koncu pa še novica o zelo zanimivi storitvi Google flights. Ta odslej vključuje tudi lete iz Ljubljane in okoliških letališč (sama storitev je bila sicer na voljo na večjih trgih že kar nekaj časa). Tako lahko že znotraj same strani izbirate med večimi ponudniki kart za posamezne destinacije, najdete najbolj ugodnega prevoznika in na njegovi strani potem tudi opravite rezervacijo. Ne dvomim, da bi lahko Google z agresivno promocijo tovrstne storitve, marsikateremu ponudniku letalskih kart povzročil mnogo sivih las. Seveda pa je treba tudi vedeti, da so na drugi strani tovrstni ponudniki tudi močni Googlovi oglaševalci.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Advertising »Something New«

Video Search, pt II

Google v prepletu z Youtubom za bolj natančno ciljanje

Google v prepletu z Youtubom za bolj natančno ciljanje

Od Mad Mana do Math Mana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

thirteen + 7 =

mautic is open source marketing automation