Kako optimizirati brez ključnih besed?

Še malo in konec bo zabave, ko smo lahko spremljali prek katerih zanimivih iskalnih poizvedb so uporabniki prišli do naših strani, blogov.

Konec leta 2011 je spletno marketinško srenjo, še posebej pa optimizatorje, neprijetno presenetila Googlova najava o začetku enkripcije iskanj, kar je pomenilo, da iskanja logiranih uporabnikov ne bodo več vidna znotraj Google analitike in drugih analitičnih orodj (kasneje so to razširili tudi na vse preostale uporabnike). Del not-provided je od tedaj iz začetnih nekaj odstotkov sedaj porasel že na več kot 70%, do konca leta naj bi znašal že kar 100%. Ta proces naj bi v zadnjih mesecih pohitrilo predvsem Snowdenovo razkritje, da podatki odtekajo tudi iz Googlovih podatkovnih centrov.

Delež not-provided v ZDA in globalno

Apokalipsa, panikaaaaaa,… se slišijo kriki obupanih optimizatorjev. Konec je časov, ko so se enostavno logirali v Google Analytics ali Webtrends in so lahko na nivoju posameznih ključnih besed ugotavljali koliko so jim le-te pripeljale novega obiska, koliko ciljev so realizirale, koliko je znašala povprečna vrednost nakupa,….  Dejstvo je, da je bila doslej velika večina analiz in odločitev narejena ravno na osnovi ključnih besed. Če si bil na primer lastnik spletne trgovine, si pač optimiziral na osnovi besed z visoko stopnjo nakupne namere. In mnogo teh besed in besednih zvez je bilo iz long-tail dela.

Kako pa si vendarle lahko pomagamo? 

Najenostavnejše verjetno kar z Adwords podatki. Kar lahko mnogi zamerij(m)o Googlu je to, da dostop do ključnih besed ni možen samo v organskem delu, medtem ko so besede v plačljivem delu ostale nespremenjene. Dvojna merila? Skratka, če boš hotel vedeti kolikor toliko natančno katere besede prinašajo promet, boš moral slej kot prej investirati nekaj denarja tudi v Adwords oglase.  

Drug vir podatkov je Webmaster tool kjer se še vedno da videti nekaj podatkov o SEO performansu na nivoju posameznih ključnih besed. Not-provided je zaenkrat težava samo znotraj Googla, tako da če vam ostali iskalniki prinašajo promet, potem lahko podatke črpate neposredno iz njihovih virov. Kot lahko berem, so mnogi optimizatorji in inbounderji tudi že našli številne nove poti kako kljub zatemnitvi priti do nekaterih podatkov o ključnih besedah – sicer ne neposredno prek dosedanjih virov, ker razni “workaroundi” tukaj naj ne bi bili možni.

Se pa je treba zavedati, da te naštete možnosti pomenijo le bolj ali manj približek podatkom, ki smo jih doslej imeli. Koliko bo ta približek podoben dejanskemu stanju, je odvisno od zmožnosti in znanja posameznega optimizatorja. Predvsem pa tudi časa!

Kaj pravi Google?

“Pomembna je vsebina! Ustvarite najboljšo možno uporabniško izkušnjo, ustvarjajte odlično vsebino!” In ima prav. Res je, da so mnogi optimizatorji zlorabljali sistem ter s prekomerno optimizacijo in t.i. “keyword spamom” mnogokrat zapolnili njihov SERP. Res je tudi, da je Google bolj ali manj uspešno takšne poskuse tudi sankcioniral.

Navkljub novi realnosti, pa se ne smemo zadovoljiti s tem, da so ključne besede “passe” za spletno analizo in optimizacijo. Kot uporabniki še vedno uporabljamo ključne besede za iskalniške poizvedbe in jih gotovo bomo še kar nekaj časa. Kako se pa vi soočate s temi izzivi? Ste že našli način s katerim boste vseeno lahko zadovoljivo analizirali in optimizirali promet vaše strani?

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Od Mad Mana do Math Mana

Kosmix – novo ime v iskalni galaksiji

“Ad blocking” funkcija v priljubljenem brskalniku Chrome?

“Ad blocking” funkcija v priljubljenem brskalniku Chrome?

Nesmiselna direktiva o uporabi piškotkov končno tudi pri nas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

one × four =

mautic is open source marketing automation