Facebook retargeting

Kaj je retargeting?

Retargeting, znan tudi kot remarketing, je spletna oglaševalska metoda, ki nam dopušča, da natančno ciljamo potencialne stranke, ki so že obiskale vašo spletno stran, vendar se še niso odločile za nakup ali katero drugo konverzijo in jih ponovno nagovorimo z relevantnimi oglasi, ko so še v fazi odločanja o nakupu. V zadnjih letih se je retargeting razvil v obvezno sestavino oglaševalskih kampanj podjetij vseh velikosti in iz vseh panog. Uporaba tovrstnega oglaševanja skoraj praviloma pomeni višji povratek investicije (ROI) kot pri kateremkoli drugem oglaševalskem kanalu/orodju.

Retargeting na Facebooku

Facebook se je v možnosti retargetinga v omejenem obsegu s Facebook Exchange-om podal že junija 2012, ko je omogočil ponovno nagovarjanje uporabnikov z oglasi v desnem stolpcu, maja 2013 pa je omejenemu številu partnerjev ponudil tudi možnost ponovnega nagovarjanja v News feedu, najbolj premium prostoru za oglaševanje na FB.

Storitev se je od takrat zaradi svoje uspešnosti razširila in postala bolj dostopna, vendar prednosti FB retargetinga v Sloveniji izkorišča zelo malo podjetij.

fbx funnel

Bodite med prvimi, kontaktirajte nas.

Kako deluje?

Facebook retargeting deluje na istem principu kot retargeting drugod po spletu.

  1. uporabnik obišče spletno stran
  2. na računalnik obiskovalca se shrani t.i. “piškotek”
  3. obiskovalec ne opravi nakupa na spletni strani
  4. ko obišče Facebook, ga lahko ponovno nagovorimo z relevantnim oglasom spletne strani, ki jo je obiskal v prvi točki

Primer: Mateja obišče vašo spletno stran ali spletno trgovino, na njej prebije nekaj minut in nato brska dalje po spletu.

Ko obišče Facebook, se ji v News feedu ali v desnem stolpiču prikaže vaš oglas, v katerem jo ponovno nagovorimo, ponudimo kak dodaten popust, …

Kaj je to “News feed” ?

News feed je prvo, kar ljudje uzrejo, ko obiščejo Facebook in prostor, kjer preživijo največ časa na Facebooku.  Je osrednji, najbolj pomemben del Facebooka in, kar je za nas najbolj pomembno – najbolj izpostavljen oz. viden.facebook newsfeed

 Številke.

Različne raziskave o Facebook retargetingu so na podlagi več milijonov prikazov prišle do ugotovitev, da je FB retargeting nadpovprečno uspešno orodje za (ponovno) nagovarjanje (potencialnih) strank.

Še posebej pri tem izstopajo oglasi v News feedu, pri katerih lahko uporabimo sliko velikosti 200x200px, 500 znakov za nagovor ter kratek opis povezave, dodaten potencial pa tem oglasom dodajo tudi možnosti všečkanja, komentiranja ter deljenja.

Oglasi v news feedu že tako nudijo bolj interaktivno oglaševalsko izkušnjo, ki je tudi bolj subliminalna, nevsiljiva, z zgoraj opisanimi elementi pa tovrstni oglasi še dodatno pridobijo na relevantnosti, pridobijo pa tudi na viralnosti, ki pomeni potencialen dodaten (brezplačen!) doseg oglasov, saj ob interakciji uporabnikov v določeni meri oglašujemo tudi njihovim prijateljem.

Številke raziskav so zgovorne:

News feed retargeting dosega v povprečju:

  • 21x višji Click through rate (CTR) kot klasični spletni retargeting ter
  • 41x višji CTR kot retargeting v desnem stolpiču Facebooka
  •  za 54% nižjo Ceno na klik (CNK) kot retargeting v desnem stolpiču Facebooka in
  •  za 79% nižji CNK kot pri klasičnem spletnem oglaševanju
  •  240% večjo verjetnost, da uporabnik spet obišče vašo spletno stran
  •  36% več konverzij kot retargeting kjerkoli drugje (Google Display ipd.)

Pod črto:

Facebook retargeting pomeni več prometa in več konverzij ob bolj racionalni porabi vaših sredstev. Pošljite povpraševanje ali pa nas kontaktirajte na +386 1 620 32 50.

 

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Dejan Narančić

Dejan Narančić

Social Media Manager at Get Interactive
Social Kahuna. Barista instant kave. Strasten konzumer internetov. Vestno skrbi za pisarniško vegetacijo.
Dejan Narančić

Latest posts by Dejan Narančić (see all)

Dejan Narančić
Social Kahuna. Barista instant kave. Strasten konzumer internetov. Vestno skrbi za pisarniško vegetacijo.

Related Posts

Kaj lahko letos v Sloveniji pričakujemo v digitalnem marketingu?

Kam gre SEO?

Kam gre SEO?

Social media prehiteva elektronsko pošto

Prihodnost se imenuje video

Prihodnost se imenuje video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

5 × 1 =

mautic is open source marketing automation