Facebook: več prave vsebine več pravim ljudem.

Pred nekaj dnevi je FB med novicami na svoji strani Facebook For Business  objavil zanimiv prispevek, “News Feed FYI: Showing More High Quality Content”, ki je posledica njihove nedavne prenove News Feed algoritma (t.i. EdgeRank) za vse uporabnike.

Ker prenova vpliva tudi na objave FB strani (sistem bo v celoti implementiran v prihodnjih nekaj tednih), so nam za boljšo predstavo razkrili še nekaj pomembnih podrobnosti.

S prenovo algoritma, ki določa, kaj se bo prikazovalo v News Feedu, zasledujejo svoj dolgoročni cilj, da bi se vsakemu uporabniku prikazalo čim več vsebine, ki je najbolj relevantna zanj, in čim manj “balasta”, zaradi katerega bi morda spregledal kakšno pomembno objavo. Kot smo omenili že zgoraj, to seveda vpliva tudi na objave, ki prihajajo s FB strani.

Facebook algoritem

Ključ se skriva v relevantnosti oziroma kakovosti objav in k prejšnjim parametrom, po katerih se je algoritem odločal, katere vsebine bo prikazal katerim ljudem, so dodali še nekaj novih, do katerih so prišli z opazovanjem tisočih FB uporabnikov.

Med razvojem so se npr. spraševali:

  •  gre za dobro (časovno) umeščeno in relevantno vsebino?
  •  ali ta vsebina prihaja od vira, ki mu zaupate?
  •  bi to vsebino delili s prijatelji ali jo priporočili ostalim?
  •  gre za pristno zanimivo vsebino ali gre za objavo/e, ki želijo izigrati algoritem in  pozivajo k všečkanju?
  •  bi to vsebino ocenili kot vsebino slabše kakovosti ali meme?
  •  bi uporabili katero od negativnih reakcij (unlike strani, umik objave), ker se je  ta vsebina prikazala v vašem News Feedu?

Skozi proces so razvili sistem, ki pregleduje in ocenjuje vsebino ter se sproti uči (seveda pa še zdaleč ni popoln in ga bodo izpopolnjevali sproti). Sistem uporablja več kot tisoč različnih parametrov, takih kot npr.: Kako pogosto je vsebina z določene strani deležna negativnih akcij uporabnikov (unlike, umik objave), kako dobro so izpolnjena polja v vaši “About” sekciji oz. kako celostno urejena je vaša stran ter kako se med seboj prekrivajo oboževalci različno ocenjenih strani.

Poskusi so pokazali, da je nov sistem uspešen, saj so se uporabniki, ko se jim je bolj kakovostna vsebina prikazovala višje v News Feedu, odzivali bolje, tako da so zabeležili porast števila interakcij (všečki, komentarji, delitve), hkrati pa so uporabniki “skrili” oz. iz News Feeda odstranili manj objav.

Poudarjajo, da bodo za večino strani spremembe relativno majhne, pri straneh, ki konstantno objavljajo dobro, relevantno vsebino, pa bi spremembe seveda morale biti vidne (več interakcij, večji doseg in še več interakcij).

Vaši cilji se kljub tem novitetam ne bi morali spreminjati, razen če je vaš nastop na FB napačen že v izhodišču. Cilji bi namreč že od samega začetka med drugim morali biti: ponuditi oboževalcem čim bolj kakovostno vsebino ter si prizadevati za čim več interakcij in čim večji doseg. Pri zasledovanju teh ciljev si lahko pomagamo s prej omenjenimi nasveti:

  •  objave morajo biti relevantne ter dobro (časovno) umeščene
  •  pri oboževalcih si moramo ustvariti kredibilnost in zaupanje
  •  vprašajmo se “Bi ljudje to vsebino delili s svojimi prijatelji ali jo priporočili  ostalim?”
  •  razmislimo “Bi moja ciljna publika rada videla to vsebino v News Feedu?”

Izvirno objavo lahko preberete na povezavi: News Feed FYI: Showing More High Quality Content.

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Google štarta s svojimi družbenimi oglasi

Slovenija med najhitreje rastočimi trgi Facebooka

Facebook gradi podatkovni imperij

Facebook gradi podatkovni imperij

Prihodnost se imenuje video

Prihodnost se imenuje video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

eighteen − two =

mautic is open source marketing automation