Spletna analitika postaja celovita platforma za upravljanje podatkov

Verjetno je vsem dobro poznan naslednji scenarij: na poti v službo slišim zanimivo ponudbo, ki me pritegne in jo takoj preverim na svojem mobilnem telefonu (sicer podjetje še nima prilagojene mobilne strani, vendar se kljub temu za silo znajdem). Ker se želim povsem prepričati, na službenem prenosniku še enkrat preverim spletno mesto in si ga dam v zaznamke. Zvečer nato na domačem kavču z iPadom preverim še konkurenčne ponudbe in se na koncu le odločim za naročilo. Dobrodošli v t.i. multi-device svetu! Svetu kateremu doslej spletna analitika ni bila povsem dorasla.

V zgornjem primeru vas je doslej Google analytics beležil kot tri različne osebe, kar končno sliko o dejanski situaciji precej izkrivi. Dosedanja analitika je doslej temeljila na obiskih (visits), Google Universal Analytics (UA), ki je bila lansirana v zgodnji razvojni faži že lani, pa temelji na obiskovalcih oziroma spremljanju njihovega vedenja prek različnih kanalov, tudi offline. (Spletna) analitika se tako iz domene spletnih strani širi na celotno področje poslovanja. S tem UA ne ostaja zgolj analitično orodje, temveč postaja celovita platforma za upravljanje podatkov (data-management plaforma). Primer: trgovino s čevlji zanima prihod in vedenje kupcev, ki pridejo v njihovo fizično trgovino oziroma kako na to vedenje vpliva njihova spletna promocija. UA namreč omogoča uvoz offline podatkov in njihovo sinhronizacijo s podatki o učinkovitosti spletne promocije. To pa še ni vse: trgovec bo lahko povezal podatke spletnih aktivnosti tudi s CRM podatki, programom zvestobe, klicnim centrom, itd. Že samo ta primer odpira številne možnosti, ki jih bodo lahko pametni tržniki v prihodnje bogato izkoristili (spodnji video prikaže par možnosti). UA je trenutno še v zgodnji razvojni fazi, zato mnogo informacij še ni na voljo (ali pa so omejene samo na ozek krog testnih uporabnikov), se pa kot eno prvih vprašanj postavlja vprašanje zasebnosti in varnosti. UA za svoje delovanje za razliko od dosedanje analitike koristi t.i. user ID – vsakemu uporabniku je dodeljen edinstveni identifikator, ki bo enak ne glede na napravo, vendar pa le-ta naj ne bi zbiral informacij osebnega značaja oziroma informacij prek katerih naj bi prepoznali posamezne uporabnike.

Poleg zasebnosti, pa nov identifikacijski sistem pomeni še en izziv: cela stvar lahko dobro deluje le, če se uporabnik logira v sistem. In kje to ponavadi narediš? Na straneh spletnih trgovinah in vseh drugih e-commerce storitvah. Te verjetno Google cilja kot strani oziroma podjetja, ki bi lahko največ pridobila z novo analitiko. Večji pa je izziv za ostala spletna mesta in servisa: kako prepričati uporabnike, da se na kakršnkoli način prijavijo.

Universal analytics

UA koda, ki je v primerjavi z obstoječo Analytics kodo povsem nova, je že nekaj časa na voljo v Googlovi analitiki. Google zaenkrat še ne omogoča samodejnega prehoda med obema kodama, zato je trenutno smiselno koristiti obe kodi in medsebojno primerjati podatki, ki jih pridobivata.

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera metrika najboljša v deželi je tej

Zakaj prepustiti Google oglaševanje strokovnjakom?

Zakaj prepustiti Google oglaševanje strokovnjakom?

Kako optimizirati brez ključnih besed?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

two × 3 =

mautic is open source marketing automation