Nesmiselna direktiva o uporabi piškotkov končno tudi pri nas!

Verjeli ali ne: slabi dve leti po tem, ko je v veljavo stopila evropska direktiva, ki določa uporabo cookijev oziroma piškotkov, smo tudi v Sloveniji dobili spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah, ki določa to področja (o tej temi sem pisal sem že pisal – poglej na koncu članka). Načeloma super stvar: v tem obdobju smo lahko videli, kako so sporno direktivo vpeljali v drugih evropskih državah, kakšne so bile njihove izkušnje, odzivi uporabnikov, kaj od tega je bilo življenjsko in kaj ne. V Veliki Britaniji so denimo tako v začetku letošnjega leta umaknili eksplicitno soglasjeCeloten seznam držav in načine kako so se tega lotile, lahko preverite tukaj

Vendar ne: pri nas se je zakonodajalec odločil, da želi direktivo vpeljati v vsej svoji rigidnosti, nesmiselnosti.

In kaj pravi sporni člen?

(1) Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

V praksi bo to pomenilo, da bomo morali uporabniki na vsakem spletnem mestu privoliti ali želimo biti sledeni ali ne. Lahko samo ugibate kaj bo večina (nepoučenih) uporabnikov označila. Primere privolitev si lahko ogledate v smernicah, ki jih je izdal informacijski pooblaščenec.

Kot pravi zakonodajalec je cilj nove določbe  predvsem boljše varovanje zasebnosti uporabnikov spleta tako, da so o piškotkih ustrezno obveščeni in jim je ponujena možnost odločanja. Se strinjam! Uporabnike je treba ozavestiti o piškotkih, njihovih namenih oziroma o celotni problematiki zasebnosti na spletu. Vendar je predlagani način zelo zgrešen in vnaša samo nepotrebno zmedo, delo in nenazadnje stroške, sveto verjamem pa tudi, da učinka ne bo prav nobenega koristnega. 

Slovenske spletne strani bodo tako morale spremembe implementirati do 15. junija 2013. Hm, kaj pa vse preostale spletne strani, ki jih obiskujejo tudi slovenski uporabniki – kot vemo so med najbolj obiskanimi mesti Slovencev ravno tuje strani, kot so Google, Facebook, Youtube, MSN, Amazon in druge. Aha, oni pa tudi že drugje niso upoštevali teh navodil oziroma jih niso zavezovala!

Za konec pa še fina britanska infografika, ki veliko pove o smiselnosti takšne regulative:  

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Kaj lahko letos v Sloveniji pričakujemo v digitalnem marketingu?

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera metrika najboljša v deželi je tej

Social media prehiteva elektronsko pošto

Facebook Nr. 1 zaloznik v VB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

14 − eleven =

mautic is open source marketing automation