Napovedi za slovenski trg digitalnega marketinga 2013

Konec leta oziroma prvi tedni novega leta so ponavadi prava priložnost za napovedi. Tudi letos ni nič drugače – če vas profesionalno zanima vse kar je povezano z digitalnim marketingom in oglaševanjem ste verjetno že naleteli na kakšen zapis, ki napoveduje izjemno rast mobilnega oglaševanja, evolucijo programljivega zakupa oglasnega prostora itd, itd. Večinoma se te napovedi nanašajo na razvite digitalne trge, zato večji del le-teh pri nas še nekaj časa ne bo aktualnih Tudi zato sem se odločil, da bom v tem zapisu skušal napovedati par trendov, ki bomo po mojem prepričanju zaznamovali domači trg digitalnega oglaševanja in marketinga v letu 2013. V kakšni meri mi je to uspelo, bomo lahko ocenili najkasneje ob koncu leta. Bi vi kaj dodali, spremenili? Vsakršni komentarji so več kot dobrodošli!

Zahteva po večji učinkovitosti digitalnega oglaševanja

V zadnjih nekaj letih je že stalnica, da oglaševalci želijo z manj sredstvi doseči več. Spletno in mobilno oglaševanje, kot najbolj merljivi obliki oglaševanja, imata že zaradi tega odličen potencial najbolj učinkovitega vira oglaševanja. Vendar pa lahko učinkovitost dovolj dobro argumentiramo samo s pravimi metrikami, ki so neposredno povezane z dosego naročnikovih komunikacijskih ali prodajnih ciljev. Metrike kot so denimo kliki in prikazi strani to pač niso. V letu 2013 zato pričakujem, da bodo naprednejši oglaševalci sami razvili ali pa od svojih agencij zahtevali celostno analizo vseh aktivnosti digitalnega oglaševanja, ki ne bo temeljila samo na t.i. atribucijskem modelu zadnjega klika ter bo povezana s siceršnjimi komunikacijskimi in prodajnimi cilji.

Nadaljnje upadanje cen prikaznega oglaševanja

Osnovno ekonomsko pravilo pravi, da kjer je ponudba večja od povpraševanja, cene upadajo. Na spletu je ponudba v večini primerov neomejena – vsaj v primeru prikaznega (display) oglaševanja. Če k temu dodam še zmanjšanje oglaševalskih sredstev in težak finančni položaj večine slovenskih spletnih medijev, potem lahko z veliko gotovostjo trdim, da bodo cene prikaznega oglaševanja tudi v letu 2013 upadale. Padali pa ne bodo samo CPMji, temveč lahko verjetno pričakujemo tudi upad celotne neto vrednosti prikaznega oglaševanja. Ta se je že lani pri nekaterih večjih slovenskih medijih skrčila za okoli 25%. Proti nižjim vrednostim, se lahko borijo le tisti mediji, ki bodo uspeli dokazati večjo učinkovitost njihovega okolja glede na naročnikove cilje.

E-commerce in M-commerce

Spletno nakupovanje je gotovo že dobro vsidrano v navadah številnih Slovencev. Po podatkih raziskave Moss se je tako lani v primerjavi z 2009 delež spletnih uporabnikov, ki najmanj mesečno (ali pogosteje) nakupujejo preko spleta v slovenskih spletnih trgovinah, povečalo za dobro tretjino in znaša več kot 200.000 spletnih uporabnikov. Kljub temu pa napovedujem znatnejšo rast spletne trgovine v letošnjem letu. Razlogov je več: v času racionalnejših nakupov spletna trgovina omogoča cenovne prihranke, ponudba domačih spletnih trgovin je v zadnjih letih precej napredovala, vse več je pa tudi starejših spletnih uporabnikov (60+), ki so osnovno računalniško pismeni in jim spletna trgovina omogoča enostavnejše nakupe kot v fizični trgovini. Hkrati s tem pa v letošnjem letu pričakujem tudi prvo znatnejšo uporabo mobilnega nakupovanja pri nas. Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da je ob dobri izvedbi odziv slovenskih uporabnikov zelo dober.

Mobini marketing in oglaševanje

O bumu mobilnega oglaševanja in marketinga se govori že zadnjih par let. Tudi pri nas, kjer se že sedaj lahko pohvalimo z dobro razširjenostjo pametnih telefonov in tablic. Vendar pa pravih poskusov oziroma večjega zanimanja oglaševalcev doslej še ni bilo. Glede pravih poskusov mislim predvsem take, ki bi znali v polni meri izkoristiti mobilno uporabniško izkušnjo. Žal velika večina oglaševalcev nima niti prilagojene strani za mobilne telefone in tablice. V letu 2013 zato napovedujem več dobrih praks na tem področij: od prikaznega oglaševanja, ki bo znalo na kreativen in uporabniško zanimiv način izkoristiti manjši ekran, prilagojenih iskalniških taktik, ki bodo temeljile prevsem na lokalnih iskanjih ter do uporabniško bogatih mobilnih strani.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

2 × two =

mautic is open source marketing automation