Facebookovi mobilni oglasi

Zadnjih par mesecev nas Facebook dobesedno bombardira s številnimi novostmi. Številne izmed njih so namenjene predvsem monetizaciji najbolj popularnega družbnega omrežja. Odkar je na borzi, so očitno pritiski po čimhitrejši rasti prihodka naredili svoje.

Če vemo, da danes do Facebooka v povprečju dostopamo pogosteje prek mobilnih naprav kot prek desktopa, potem je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bodo tudi na mobilnem Facebooku na voljo oglasi. Zadeve so se pri Facebooku lotili precej previdno. Gotovo se dobro zavedajo, da je na na mobilnih napravah uporabniška izkušnja precej drugačna kot pri namiznih računalnikih in da je temu treba prilagoditi tudi oglasno vsebino. In zgodilo se je. Nekje v začetku leta je Facebook najavil t.i. sponzorirane zgodbe tudi znotraj mobilcev, natančneje znotraj newsfeeda. Sponzorirane zgodbe so s svojo nevsiljivostjo in družbenim kontekstom ravno pravi tip oglasa za sicer oglasno občutljivo okolje newsfeeda. Znotraj sponzoriranih zgodb se lahko oglaševalci odločijo za dva tipa oglasov: prvi je t.i. page like story, drugi pa page post like story. Namen prvega je promocija celotne Facebook strani, namen drugega pa promocija samo določene objave.

Od nedavnega so mobilne sponzorirane zgodbe na voljo tudi slovenskim oglaševalcem.  Zaenkrat jih lahko ustvarjate prek orodja Power editor, ki je del Facebookove oglasne platforme ali prek API partnerjev.

In izkušnje? Ali tovrstni oglasi “delujejo”? Glede na dosedanje izkušnje večih kampanij na večih evropskih trgih, lahko rečem, da so ti oglasi zelo učinkoviti, predvsem z vidika stroškovno učinkovitega generiranja lajkov. V povprečju so bili cene na konverzije nižje tudi do 40%. Vendar po drugi strani mobilni oglasi (še) ne morejo ustvariti masovnega rezultata, saj jih Facebook precej omejuje. V povprečju je pri vseh mobilnih oglasih frekvenca 1, kar pomeni, da v povprečju vsak Facebook uporabnik vidi takšen oglas le enkrat. Temu primerni so tudi CTR-ji – po naših dosedanjih izkušnjah se le-ti vrtijo okoli 1%, kar je glede na ostale Facebookove oglasne tipe, izjemno visoko. Še to: oglaševalci lahko sponzorirane zgodbe kupijo po cenovnem modelu cene na klik ali cene na prikaz. Če želijo dobiti več lajkov, predlagam ceno na prikaz, ki se po naših izkušnjah v Sloveniji vrti okoli 2€.

Kot lahko opazim nekaj slovenskih oglaševalcev že izrablja to možnost. Z večjim navalom, lahko pričakujemo gotovo tudi višje cene, najverjetneje pa bodo tudi upadli rezultati oziroma bo treba vložiti več truda in denarja za iste učinke.

Toliko na kratko z moje strani.  Me pa zanima, če je kdo od vas že videl tovrstne oglase, jih poskusil oziroma ali mislite, da je to prihodnost Facebook oglaševanja?

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

2 × five =

mautic is open source marketing automation