Je vaše spletno mesto ŽE »mobile friendly«?

[Tokratni blog post je na podlagi obiska konference SES zapisal Marko Matić]

Mobilnost je že od nekdaj gonilo sprememb in  tehnološke dovršenosti. Prav tako posamezniku omogoča neprestano komunikacijo in dosegljivost. Prihod pametnih mobilnih naprav je komunikacijo še nadgradil. Dobili smo mobilno pošto, mobilni internet  in mobilno navigacijo. Slednji sta v digitalni svet vpeljali povsem nov način uporabe interneta. Uporabniška izkušnja je postala bolj »lokacijske narave«. V mobilnem prevladuje iskanje  informacij lokalne narave oziroma vnašanje lokacijskih poizvedb na iskalnikih po bližnjih trgovinah, bankah, poštah itd.

Raziskava leta 2011, ki jo je financiral Google, je pokazala, da kar 90% uporabnikov pametnih telefonov poizveduje po informacijah lokalne narave. Približno tri četrtine uporabnikov se na prikaz telefonske številke odzove in pokliče. Več kot polovica se na podlagi pridobljenih informacij odloči za obisk lokacije (trgovine, banke, itd). Pametne mobilne naprave so tako postale vezje med online in offline aktivnostmi. Zapolnile so vrzel v digitalnem nakupnem procesu, ki online uporabnike konvertira v kupce znotraj fizične trgovine.

Slovenska podjetja se tovrstnih priložnosti  premalo zavedajo in jih ne znajo izkoristiti. Pri številnih odločevalcih prevladuje mnenje, da so mobilne aktivnosti le sms-anje, telefoniranje in podobno. Naprednim mobilnim aktivnostim namenijo premalo sredstev in zanemarijo možnost ustreznega nagovarjanja četrtine slovenskega  prebivalstva (po tržni raziskavi Telco Industry report v je bilo v letu 2011 že 27,6% lastnikov pametnih mobilnih naprav).

Uporabniki pametnih mobilnih naprav so aktivni posamezniki, ki se v večji meri konvertirajo v kupce in so bolj zahtevni, kar se tiče uporabniške izkušnje. Spodnja slika prikazuje glavne značilnosti mobilne uporabniške izkušnje povprečnega uporabnika.

Še več, Compuware raziskava je pokazala, da uporabniki, ki naletijo na slabo mobilno stran:

 • predstavljenega podjetja ne priporočajo svojim prijateljem,
 •  v 40% primerih obiščejo mobilne strani konkurentov in
 • se v 43% primerih ne vračajo na mobilno stran.

Slovenska podjetja večinoma nimajo ustrezno prilagojene mobilne spletne strani. Velikokrat so mobilna spletna mesta le kopija internetnih spletnih mest, ki ne upoštevajo zakonitosti mobilne uporabniške izkušnje. Nekatera podjetja sicer  uporabljajo mobilno oglaševanje v svojo korist, ampak zapravijo priložnost, ko se uporabnik preusmeri na »neprijazni« oziroma neustrezno prilagojen mobilni landing page.

Ključni izziv je internetno spletno mesto ustrezno prilagoditi mobilnim napravam. Glavni napotki so:

 • Vidno izpostaviti številko klicnega centra in omogočiti click to call funkcijo.
 • Vidno izpostaviti naslov podjetja oziroma podružnic (trgovine, banke,…).
 • Vpisati naslov podjetja v lokacijske imenike (Google Places,…). S slednjim iskalnikom sporočimo lokacijo našega podjetja.
 • Postavitev vsebine tako, da zmanjšamo zmožnost »scrollanja« levo-desno.
 • Uporaba plugins, ki pravilno postavi sklope vsebine enega za drugim in tako optimizira mobilno uporabniško izkušnjo.
 • Uporaba »detektorja«, ki prepozna vrsto mobilne naprave in prikaže prilagojeno vsebino za posamezni aparat (glede na različne velikosti pametnih telefonov in tabličnih računalnikov),
 • Uporaba iste domene za mobilno spletno mesto in internetno spletno mesto.

Več kot 500 tisoč Slovencev s pametnimi telefoni je dovolj močan argument, da začnete razmišljati o prenovi mobilne strani in o inovativnih mobilnih načinih dosega potencialnih uporabnikov oziroma kupcev. Hitrim tehnološkim spremembam se prilagajajo podjetja, ki želijo biti še bolj uspešna. Ste med njimi? Ste že mobile friendly?

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

1 Comment

 1. Peter Mesarec - 09. 03. 2012, 09:25 Reply

  Lp, se popolnoma strinjam, zanima me le, od kot info o 500 K Slo uporabnikov s pametnimi mobilniki? To se mi zdi veliko…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

19 − seventeen =

mautic is open source marketing automation