Google se dobro zaveda 200 mlrd $ potenciala display oglaševanja

[Tokratni post je zapisal Marko Matić, SEO in spletni strateg v interactive.agency]

Gigantu vrednemu približno 134 mlrd ameriških zelencev tržni delež še vedno vztrajno raste, saj se je v dveh letih povečal iz 35% na 47% celotnega online oglaševalskega kolača. Google se zaveda, da je za »obranitev« svoje pozicije na trgu (in seveda zaradi močne konkurence, ki nenehno raste) potrebno vložiti veliko truda in predvsem finančnih sredstev za investiranje v razvoj novih produktov. Z novimi produkti Google ustvarja nove trende in obenem sledi trendom na področju spletnega oglaševanja. Podatki prejšnjega in letošnjega leta kažejo na povečan obseg investiranih sredstev v t.i. display oglaševanje. Največji delež online oglaševanja resda še pripada search oglaševanju (približno 50 mrld $), vendar je mogoče opaziti trend padanja, saj se je delež v zadnjih dveh letih zmanjšal (iz 53% v 2009 na 48% v 2011). Display oglaševanje je medtem ubralo obratno pot, saj se je delež v zadnjih dveh letih povečal iz 29% na 33%. Po ocenah Googlovega glavnega moža za display sektor, Noala Mohana, naj bi vrednost celotnega display oglaševanja kmalu dosegla vrtoglavih 200 mrld $.

Googlova display mreža (Google display network) že sedaj predstavlja zelo velik potencial. V nadaljevanju predstavljamo dve novosti te mreže bolj podrobno.

Pojem retargeting oglaševanje oziroma remarketing oglaševanje je v spletnem oglaševanju znan že nekaj časa in je zelo učinkovita metoda oglaševanja.

Primer delovanja:

Retargeting, v kolikor ustrezno nastavimo kampanjo, omogoča plasiranje pravih (učinkovitih) oglasov tistim, ki so že obiskali spletno mesto, vendar niso opravili konverzije. Velikokrat se pripeti, da obiskovalec spletnega mesta, ki ga oglaševalec pripelje z Adwords oglasi, pride na spletno mesto, vendar ne opravi konverzije. Retargeting omogoča, da istega obiskovalca sledimo po drugih spletnih mestih znotraj Google display mreže in mu prikazujemo oglase z drugačnim sporočilom, ki obiskovalce nagovarja, da opravijo konverzije (npr. mu ponudimo dodatne ugodnosti, če opravi konverzijo). Retargeting oglas ima tako dvojni učinek; poveča se prepoznavnost blagovne znamke v očeh izpostavljenega obiskovalca saj obiskovalec večkrat vidi oglas in izboljša se stopnja konverzije (povečamo možnosti, da se bo izpostavljen obiskovalec vrnil na spletno mesto in opravil konverzijo). Naslednji pogosti primer je, ko obiskovalec (ki je bil preusmerjen na spletno mesto preko Adwords oglasov), izbere nek izdelek/storitev in ga doda v košarico, vendar si premisli in ne opravi nakupa. Retargeting denimo ponuja možnost, da na drugih spletnih mestih omenjenemu obiskovalcu prikažemo oglase s popusti na izdelek, ki ga ni kupil. Tovrstna metoda je zelo učinkovita npr. v turističnem segmentu (online booking).

Vzpostavitev retargeting oglaševanja znotraj Google Adwords sistema je »user friendly«, več informacij o vzpostavitvi remarketing kampanje in o kreiranju »remarketing list« si lahko preberete tukaj.

Topics targeting je naslednja novost, ki je obogatila Googlovo »interest-based oglaševanje«. Z izbiro »Topics« oziroma področji se lahko elegantno izognete iskanju in dodajanju relevantnih »placements« oziroma posameznih spletnih mest znotaj Google display kampanje. Google tu ponuja različna področja (Travel, World Localities, Business&Industrial), kjer se z enim klikom na posamezno področje samodejno vključijo vsa spletna mesta (omenjene tematike) kjer bodo oglasi prikazani. Nastavitev Topics funkcije je prav tako »user friendly«, več informacij pa lahko najdete tukaj.

Retargeting in Topic trageting sta že na voljo slovenskim uporabnikom Google Adwords, je pa njuno delovanje omejeno z inventorijem, ki še ne vključuje slovenskih medijev.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

three × 1 =

mautic is open source marketing automation