Evolucija optimizacije spletnih strani – Je tu še prostor za klasične SEO strokovnjake?

[Tokratni post je zapisal Marko Matić, SEO in spletni strateg v interactive.agency]

SEO strokovnjak se pri opravljanju svojega dela srečuje s številnimi izzivi. Tehnologija in dnevne novosti v internetnem (zadnje čase tudi mobilnem) svetu vedno bolj vplivajo na SERP in posledično na trud, ki je potreben za doseganje najvišjih organskih pozicij na Googlu. Najvišje pozicije za zelo generične in iskane ključne besede pripadajo tistim, ki znajo uspešno presečni okvirje klasičnega SEO strokovnjaka.

Optimizacija spletnih strani ni več samo on-site optimizacija, ko je peščica »geekov« z ustreznimi ključnimi besedami in kasneje z ustreznimi meta opisi ključno vplivalo na SERP. Prav tako so minili časi ko se je s »besednim onesnaževanjem« dalo izpostaviti določeno ključno besedo in se tako visoko pozicionirati. Ne nazadnje bodo kmalu minili časi (hvala bogu) pisanja vsebine izključno za visoko rangiranje na iskalniku s tvorjenjem zelo neprivlačnih stavkov, ki se na vsak način začnejo in končajo s ključno besedo in seveda pretiranega (zelo motečega) odebeljevanja ključnih besed. Googlov algoritem je učeč sistem in s pomočjo gumbov za Facebook Like in Share ter seveda s gumbom +1 vedno bolj uspešno zaznava katera vsebina je zanimiva in uporabna ter jo »nagradi« z višjimi pozicijami na iskalniku.

Off site optimizacija še vedno ostaja najpomembnejši faktor pri optimizaciji oziroma pri doseganju visokih pozicij vendar bo (je) prihod novih družbenih omrežij pomembno vplival na način pridobivanja zunanjih povezav. Začetek optimizacije je pripadala SEO strokovnjakom, ki so znali z mehkimi »white hat« tehnikami (kupovanje povezav, vpisovanje spletnega mesta v (pre)številne imenike, preveč očitno »spemanje« forumov in zloraba »bookmark« strani) prehiteti prazgodovinsko konkurenco,ki je delala le na on-site optimizaciji, in se tako uspeli visoko pozicionirati na pomembne ključne besede. Minili so (bodo) časi ko je bilo dovolj ustvarjati le »link cycling« kjer je iznadljivi SEO strokovnjak ustvaril večje število blogov (s povsem nekakovostno vsebino), spretno povezal le-te in na koncu posredno pridobil zunanje povezave na spletno mesto.

Ljudje smo družbena bitja česar se zaveda tudi Google. S tem namenom nenehno izboljšuje svoj algoritem in vedno bolj vključuje družbena omrežja kot pomemben faktor pri svojem rangiranju. Google vedno bolj ceni linke pridobljene iz omrežij kjer uporabniki objavljajo zanimivo vsebino Hubpages.com in Squidoo.com ali Genspot.com in Izklop.com v Sloveniji. Zanimivi članki/videi/albumi, ki jih uporabniki »lajkajo«, »sharajo« in »+1«, bodo »nagrajeni« z visokimi pozicijami na Googlu. Iznajdljiv SEO strokovnjak bo znal izkoristiti popularnost objave in ustrezno povezati objavo s spletnim mestom. Ob vsem tem je le vprašanje časa kdaj bo Google začel dajati večjo veljavo povezavam pridobljenih iz največjih družbenih omrežij kot so Facebook, Twitter in predvsem Google+. Nekaj do-follow povezav je že možno pridobiti (povezave tweet objav, ki so retweetane), vendar največ potenciala ima definitivni nova storitev Google+.

Novo družbeno omrežje je resda v povojih vendar predstavlja številne možnosti za optimizacijo spletnih strani:
  • Vsi, ki ste že prej uporabljali Google profiles verjetno veste, da ima vsak profil možnost dodajanja povezav. Profilne linke lahko opremite z ustreznimi ključnimi besedami.

  • Dodajanje povezav na tok oziroma na Googlovo različico Facebook Home. V kolikor bo objava zanimiva, komentirana in lajkana (+1) obstaja velika možnost, da bo objava pozitivno vplivala na SERP.
  • Google+ omogoča prikazovanje slike avtorja v povezavi z organskim zadetkom članka, kar poveča možnost klika na povezavo članka in izboljša CTR. Več si lahko preberete na http://goo.gl/PQ0JW.

Sodobni in uspešni SEO strokovnjak mora biti podkovan z znanjem o optimizaciji, iznajdljiv in dovzeten za novitete. Znati mora pisati oziroma izvleči zanimivo vsebino, ki jo nato plasira na različne medije. SEO strokovnjak je neke vrste ambasador blagovne znamke saj mora ustvarjati in distribuirati zanimivo vsebino na internetu in jo ustrezno povezati s lastnikom blagovne znamke oziroma s spletnim mestom.

 

Enhanced by Zemanta
The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
mautic is open source marketing automation