Optimizacija (SEO) velikih spletnih projektov

Mnoga SEO podjetja vam zagotovo ponujajo instantne rezultate v smislu »zagotovljenih uvrstitev med prve tri mesta na iskalnikih«. Pri tem ne razkrijejo svojih metod delovanja. Uporaba t.i. “black-hat” tehnik dolgoročno lahko celo škodi vaši znamki ter spletnemu poslu. Poleg tega je opaziti precej kratkoročen pristop, saj se spremljanje uspešnosti SEO pristopa konča pri nerelevantnem volumnu ključnih besed, torej recimo 10 ključnih besed od več tisoč relevantnih. Za 10 ključnih besed je možno zagotavljati dobre pozicije s hitrimi ukrepi, ki so pogostokrat tudi »black hat« ukrepi.
Rezultati SEO optimizacije torej niso jasni. Kar je najbolj pomembno, nemalokrat ni jasno kaj so koristi optimizacije.

Čeprav povedano velja za vse spletne projekte, ne glede na obseg, pa se je potrebno zavedati kako neustrezen je tak pristop za velike splente projekte.

Argumentiranje uspeha optimizacije za iskalnike marsikdo izvaja na rezultatih statistično neznačilnega volumna vzorca. Stran z nekaj tisoč podstranmi (produkti) ne more biti »optimizirana« za nekaj 10 ključnih besed, pomembno je, da naročnik pozna svoj položaj v iskalniku v agregiranih pokazateljih.

V bistvu se sistematični SEO začne s kakovostno analizo stanja na trgu. Trg v tem smislu so iskalniki, tu sicer prednjači Google, vendar je treba upoštevati, da v Sloveniji uporabniki spleta iščejo tudi drugod (Najdi, Msn, Yahoo!). Vidnost v iskalnikih lahko izmerimo na podlagi več sto ali več tisoč relevantnih ključnih besed.

Prvi SEO ukrep naj bo sistematična izboljšava HTML kode. Pomanjkljivosti kodiranja v smislu optimiziranosti za iskalnike se odpravijo precej hitro, kar se bo poznalo že v naslednjem preverjanju stanja na iskalnikih. Dostikrat se izkaže, da je pomanjkljiva celo uredniška politika. Prevečkrat pa zasledimo, da v zasledovanju boljših rezultatov na iskalnikih, ustvarjalci spletnih strani pozabijo na uporabniško izkušnjo. Končni rezultat: bolje obiskana stran, vendar slabše (manj) uporabljena. Položaje v iskalnikih je možno izboljšati tudi s spretnim grajenjem relevantnih povezav in ostalimi ukrepi.

Ves čas pa se je pomembno zavedati, da uporaba sumljivih praks lahko le škodi spletnemu poslu.

Razmejitev med t.i. white-hat in black-hat pristopi je včasih mehka. Pri vsakem SEO pristopu pa velja upoštevati nekaj pravil:

  • naredi stran primarno za uporabnike in ne za iskalnike
  • uporabi vse možne SEO ukrepe, ki ti jih ponuja best praktice kodiranje
  • ne uprabljaj skritega teksta
  • ne uporabljaj cloakinga (drugačna vsebina za iskalnike kot za uporabnike)
  • ne podvajaj vsebine (uporabi index/noindex logiko za različne iteracije iste vsebine, recimo)
  • ne zapleti se v sumljive igre izmenjave povezav – povezave iz nerelevantnih ali nekakokovostnih strani
  • za Google: ne zasipaj Googla z avtomatiziranimi poizvedbami, če pa, pa počni to tako, da izgledajo “človeške” ali poizveduj ročno

Za velike spletne projekte je tako najpomembneje da so podprti s pravimi orodji za sprjemanje odločitev. Temeljita analiza stanja na trgu in spremljanje trendov s konkurenčno primerjalno analizo je tako podlaga za SEO ukrepanje. Izsledki teh analiz pa največkrat pokažejo še precej več, med drugim tudi omogočajo neprimerljivo lažje odločitve o pomembnosti oglaševanja. Če analiza pokaže, da se le nek majhen delež poizvedb po relevantnih ključnih besed preko iskalnikov spremeni v promet na strani, je morda čas za razmislek o oglaševanju oz kombinaciji SEO ukrepov ter oglaševanja.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Search engine Strategies konferenca, London, dan1

Video Search, pt II

Video search bo pravzaprav audio search

Organski del iskalnikov je v spletni trgovini še vedno najbolj učinkovit kanal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

18 − 8 =

mautic is open source marketing automation