Video search bo pravzaprav audio search

Marissa Mayer je Googlova dolgoletna vodja razvoja iskalniških produktov in področja uporabniške izkušnje. V tem videu predava o iskalništvu, seveda iz vidika Googla. Mimogrede, Marissa se je odločila, da bo po več kot 10 letih zapustila Google, seli se k Linked-in.

V tem videu je po mojem mnenju predstavljeno bistvo Googlove iskalniške strategije. Prvih pol ure torej nič novega :), zanimivo postane ob odgovorih na novinarska vprašanja.

Na 34:09

Marissa odgovori na zanimivo vprašanje “kako blizu smo video iskalniku?”. Tudi če imamo video portale, kjer lahko iščemo vsebino s pomočjo teksta v naslovih video vsebin ali preko značk (tags), še ne pomeni, da lahko dejansko iščemo po video vsebini. Tehnologija, ki bo omogočala slednje video vsebini, bo odprla nove možnosti iskanja, kar bo predstavljalo ogromno dodano vrednost za uporabnike in seveda nove možnosti za oglaševalce.  Ko bo, če bo.

Video search se torej bolj nagiba k “audio search”, saj je trenutno tehnologija prepoznave glasu precej bolj razvita od prizadevanj razbiranja vsebine videa. Tu gre seveda za globlji problem: tudi, če se razvije tehnologija za razbiranje video vsebin, je iskalnik na podlagi razbiranja zvočnih zapisov  v prednosti. Namreč interpretacija teksta (govora) je precej bolj natančna reč od recimo interpretacije vizuelnih informacij. To dejstvo pripelje do končnega rezultata: video search na podlagi razbiranja govora (in posledično transformacije v tekst) bo  zagotovil boljšo kakovost iskalniških rezultatov od česarkoli, kar bi interpretiralo video vsebine.  Temu botruje več razlogov: sedanji iskalniki so (predvsem pa Google seveda) razviti za streženje tekstualnih poizvedb. Pretvorba zvoka v tekst bo tako povečala volumen informacij, ki so na voljo prek spleta, le-te pa se bodo kontekstualno zlile z že obstoječimi tekstualnimi vsebinami. Dalje: uporabniki smo do določene mere navajeni iskanja, kot je na voljo na podlagi tekstualnega iskanja, zato bomo nemoteno sprejemali “prepis” zvoka v  tekst, predvsem rezultate, ki nam jih bo stregel ta “avdio” iskalnik.

Krivica se bo godila nemim video vsebinam, te bi prišle na svoj račun s prihodom prave tehnologije za brskanje po video vsebinah, vendar kot ugotavlja Marissa, je to še precej daleč, vsaj v primerjavi z možnostmi, ki se ponujajo na precej bolj razviti tehnologiji prepoznave govora.

Lets wait&see, oz wait&hear, oz wait&read.

The following two tabs change content below.
Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.
Damjan Planinc

Latest posts by Damjan Planinc (see all)

Damjan Planinc
Super consumer besed, informacij in idej. Menda splet spreminja strukturo naših možganov, način kako razmišljamo. Gotovo pa prepričan, da spreminja ne samo medsebojne odnose temveč tudi poslovne modele in obstoječe marketinške paradigme. V spletne vode pade pred trinajstimi leti. Ugotovi, da je kot za vsako mlado industrijo velikokrat hype-driven.

Related Posts

Search engine Strategies konferenca, London, dan1

SMX 2014: kam gre iskalni marketing?

Optimizacija (SEO) velikih spletnih projektov

Od Mad Mana do Math Mana

1 Comment

  1. Video Search, pt II | shift-2-online - 16. 01. 2009, 13:33 Reply

    […] kratkim sem že pisal o teoretskih možnostih za video search, ki izhajajo iz prebiranja zvoka v videu in prevajanja v tekst. Med relativnimi novostmi v zvezi z […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

2 × three =

mautic is open source marketing automation